Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Hadžiabdić otkrila što će SIP poduzeti ne izmjeni li se na vrijeme Izborni zakon

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas u Banjoj Luci da je nedopustivo da se u Mostaru od 2008. godine ne održavaju izbori i da to predstavlja ozbiljno kršenje principa redovitih izbora u BiH i ne bi se trebalo prenijeti na cijelu državu.

-To nije dobra slika i ne smije se dozvoliti da se takva situacija prenese na državnu razinu. U SIP-u ne vidimo potrebu da se to prenese na cijelu državu – ukazala je ona.

SIP će, kaže, po aktulanim zakonskim rješenjima, ako se ne promjene, za što još ima vremena, imati obvezu raspisati izbore 8.i 9. svibnja 2018., koji bi se održali 7. listopada naredne godine.

Nakon sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, Hadžiabdić je rekla da će u tom slučaju RS dobiti kompletnu vlast, BiH će imati Predsjedništvo i Zastupnički dom Parlamnetrane skupštine BiH, bit će izabrani zastupnici u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, te u deset županijskih skupština.

-U ovom momentu nedostaju odredbe o tome koliki se broj izaslanika bira iz pojedinih županija i imamo pet mjesec da parlament nađe riješenje da to implementira. Ako do toga ne dođe, SIP će sagledati i iskoristiti sve zakonske mogućnosti da odredi broj izaslanika, ako mu to zakon bude dozvolio – precizirala je Hadžiabdić u izjavi novinarima.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je precizirao da je na sastanku razmatrano pitanje neusklađenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a s Izbornim zakonom BiH.

Bilo je riječi i o pitanju preispitivanja izbornih jedinica i broja mandata dodjeljenih svakoj izbornoj jedinici.

Čubrilović je, nakon sastanka, izjavio je novinarima da se na sastanku govorilo o problemima primjene pomenutih zakona u praksi, jer postoji mnogo nedorečenosti.

Kazao je da su, kada je riječ o izbornim jedinicama, uočene nepravilnosti u vezi s raspodjelom zastupničkih mandata na štetu određenih izbornih jedinica prilikom izbora zastupnika u Narodnu skupštinu RS-a i Parlamentarnu skupštinu BiH.

-Narodna skupština RS-a će pokušati sagleda sve mogućnosti i u suradnji sa SIP-om vidjeti treba li i može li se nešto u tom smislu mijenjati. Ako postignemo suglasnost, to bi trebali završiti do svibnja 2018. godine, odnosno proglašenja datuma izbora u BiH – rekao je Čubrilović.

Na sastanku je bilo riječi i o nepravilnostima u izbornom procesu, radu lokalnih izbornih komisija, angažmanu ljudi iz političkih stranaka u izbornom procesu, te načinu i mogućnostima otklanjanja tih nepravilnosti.

Također, govorilo se i o različitoj sudskoj praksi kada se odlučuje o predmetima u vezi sa sukobom interesa, jer je uočeno da sudovi za iste slučajeve u vezi sa sukobom interesa donose različite odluke, što, kako je rečeno, stvara probleme u radu kako političkim strankama tako i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte