Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

HAAG: Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću u prosincu

Međunarodni sud u Haagu planira u prosincu ove godine izreći pravosnažnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, rečeno je danas na raspravi o stanju u postupku, javio je BIRN – Justice Report.

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala, na koju su žalbe uložile i obrana i haški tužitelji, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prvostupanjsko vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih općina.

Karadžić je žalbom zatražio da prvostupanjska presuda bude poništena zbog proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica te da mu bude suđeno ponovo. Tužitelji su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. godine i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Karadžićev branitelj Peter Robinson pitao je na današnjoj statusnoj konferenciji sudca Theodora Merona može li dati više informacija o terminu izricanja pravosnažne presude, ali je sudac Meron odgovorio da je plan da to bude u prosincu ove godine “okviran”.

Karadžić je danas u sudnici rekao da se “osjeća dobro” jer mu je “zdravstveno stanje znatno bolje, posebno u vezi kičme”.

Zahvalio je sudcu Meronu što mu je omogućeno da dobije laptop zbog čega ne mora više stalno biti “u neprirodnom položaju” za desktop računalom.

Sudac Meron najavio je i da će uskoro biti usvojen Karadžićev zahtjev da se pritvorenicima omogući da s obiteljima komuniciraju preko Skypea, a Karadžić mu je i za to zahvalio.

Po riječima sudca Merona, uskoro će biti riješen i problem dostavljanja “balkanskih specijaliteta” u pritvor u Scheveningenu izborom novog dobavljača koji je u tijeku.

Karadžić je ponovio da je “pitanje hrane problem” u pritvoru zato što “skoro nitko ne jede glavni obrok” zbog “kulturoloških razlika”, a “hrana bi trebala biti lijek”.

“Jedva čekamo da se riješi pitanje balkanske hrane”, kazao je Karadžić, dodajući da uprava pritvora za to ima volju i da “čini sve što treba da se mi osjećamo dobro”.

Karadžićev branitelj Robinson u sudnici je, na kraju današnjeg zasjedanja, rekao da je “žalbeni postupak vođen pravično, bez obzira kakav će ishod biti”.

Robinson je rekao i da mu je “privilegija i čast” bila savjetovati i zastupati Karadžića tijekom proteklog desetljeća.

U pritvoru u Scheveningenu Karadžić je od 30. srpnja 2008. Prethodno je, 21. srpnja, bio uhićen u Srbiji, čije su ga vlasti izručile u Haag. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal je podigao u studenom 1995. godine./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte