GRUBEŠA U BEOGRADU: Borba protiv korupcije jedan od temeljnih uvjeta za pridruženje EU

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša od 3. do 5. studenoga 2019. godine u Beogradu sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji visoke razine o borbi protiv korupcije „Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Europe“, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Delegacije Europske unije u Republici Srbiji, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na ovoj Međunarodnoj konferenciji visoke razine o borbi protiv korupcije okupili su se ministri pravde, državni tužitelji i rukovoditelji državnih tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije iz zemalja Jugoistočne Europe, kandidata za Europsku uniju i zemalja članica.

Grubeša je u svom govoru istaknuo kako je ova konferencija prilika da se razmijene određena iskustva, čuju dobre prakse te daje mogućnost zbližavanja i ujedinjenja u zajedničkim naporima u borbi protiv svih vrsta kriminala, a posebno protiv svih oblika korupcije koja se ostvaruje na razne načine.

„Duboko smo svjesni kako je borba protiv korupcije jedan od ključnih izazova vladavine prava i da je jedan od temeljnih uvjeta za pridruživanje Europskoj uniji”, istaknuo je ministar Grubeša i dodao:

“BiH je država u fazi demokratske tranzicije i uvođenja etabliranih europskih standarda u svim sferama društvenog života, kao uostalom i zemlje u našem okruženju, što samo po sebi podrazumijeva korjenite društvene i pravne reformske procese, i ako se tome doda složen ustavno pravni poredak s asimetričnim uređenjem, te svim drugim preprekama koje te okolnosti po domino efektu stvaraju, onda su ti reformski procesi dodatno otežani i usporeni pa i u području borbe protiv korupcije.”

Na kraju govora Grubeša je istaknuo: “Uz sve navedene poteškoće ipak se ulažu napori u poduzimanju sustavnih aktivnosti na suzbijanju korupcije“, te je pozvao sve sudionike da se slože s njim u mišljenju da je “pod pretpostavkom dobrih zakona u svakoj državi posebno, za uspješnu borbu protiv ovih oblika kriminala neophodna i efikasna pravosudna suradnja među državama.“/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI VIJEĆA MINISTARA

Fahrudin Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH

Fahrudin Radončić danas će podnijeti ostavku na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.Ovu informaciju za spomenuti portal je potvrdio i sam Radončić...