Hrvatski Medijski Servis

Grubeša pozvao na usvajanje revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina

Foto: Avaz.ba

Ministar pravde BiH Josip Grubeša pozvao je sadašnji saziv Vijeća ministara da usvoji revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina te da konačno počne i njena primjena.

– Žalosti me, pa moram reći i ljuti, činjenica da je ovaj kvalitetan i dobar dokument toliko dugo na ledu – istaknuo je Grubeša govoreći o dokumentu koji nije usvojen već više od godinu.

Grubeša je za “Glas Srpske” rekao da je u izradi ove strategije sudjelovala radna skupina sastavljena od stručnjaka i da su taj dokument podržali i međunarodni promatrači te predstavnici Europske komisije.

– Ona se ne bavi brojem predmeta već metodama na osnovu kojih će se određivati koji sud će koje predmete procesuirati, a s ciljem da se rastereti Sud BiH kako bi mogao procesuirati samo najsloženije predmete – naveo je Grubeša i izrazio uvjerenje da će provođenje ove strategije, nakon što bude konačno usvojena, doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve.

On je istaknuo da je žalosno i nepotrebno da pojedini članovi Nadzornog tijela za procesuiranje ratnih zločina istupaju iz tog tijela kako bi natjerali Vijeće ministara u tehničkom mandatu da konačno izvrši svoju obavezu.

– Potrebno je da oni koji su do sada blokirali usvajanje, objektivno sagledaju ovaj dokument i prestanu s politiziranjem, te priznaju da je prosto neznanje i lobiranje imalo za posljedicu da ovaj dokument ovoliko stoji, a nikako objektivni nedostaci koje na kraju krajeva nitko sve ovo vrijeme ni ne navodi – rekao je Grubeša.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je za “Glas Srpske” da je strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina dokument koji je potpuno usuglašen i da je sasvim normalno što su se iz Nadzornog tijela za provođenje strategije povukli predstavnici RS.

– Ti ljudi su vrlo vrijedno i predano radili da bi se došlo do dokumenta. Reakcija je sasvim logična – rekao je Kasipović.

On je istaknuo da je dokument usuglašen prije više od godinu dana i da su svi subjekti koji su radili na njegovoj izradi dali pozitivno mišljenje te da stoga nije lako razumjeti zbog čega on u konačnici nije usvojen.

– To izaziva ozbiljne probleme, velike teškoće i onemogućava nas u onome što je temeljni zadatak, a to je efikasno procesuiranje ratnih zločina. Sasvim je prirodno i logično da se taj dokument što prije usvoji i stavi u funkciju – rekao je Kasipović.

On je istaknuo da je razumljiva reakcija koja dolazi iz RS, jer se, kako kaže, pojavljuju ideje u vezi s “dodatnim usuglašavanjem”.

– Već usuglašen dokument ne treba usuglašavati dodatno. Treba ga usvojiti i početi primjenjivati – naglasio je Kasipović./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte