MINISTRI PRAVDE BiH I HRVATSKE

Grubeša i Malenica razgovarali o problemima u priznavanju sudskih presuda i izručenjima u kaznenim postupcima

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se u Sarajevu s ministrom pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Ivanom Malenicom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Teme sastanka bile su suradnja iz djelokruga pravosuđa dviju država, s posebnim naglaskom na međudržavne sporazume – Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o međusobnom priznanju i izvršavanju stranih sudskih presuda u kaznenim stvarima, te Ugovor između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izručenju.

Svjesni posljednjih zbivanja, izražena je dobra volja i zaintersiranost obje države za unaprjeđenjem suradnje i rješavanjem svih otvorenih pitanja iz djelokruga pravosuđa, samim time i mogućnost pokretanja postupka izmjene bilateralnog sporazuma između BiH i RH kojim je regulirano izvršenje kaznenih sankcija, s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja oko neusaglašenih stavova.

Dogovoreno je da će se u narednom razdoblju riješavati i pitanje provođenja Ugovora o sukcesiji, kao i omogućiti uvid u imovinu i način stjecanja iste državljanja BiH u Republici Hrvatskoj i obrnuto.

Na kraju sastanka, zaključeno je da su obje strane složne za daljnji nastavak dijaloga i suradnje na pitanjima međunarodne pravne pomoći dviju susjednih zemalja kao jednog od preduvjeta za razvoj i jačanje dobrih bilateralnih odnosa između dvije države.

U sklopu posjete Bosni i Hercegovini, izaslanstva Ministarstva pravosuđa i uprave RH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, u pratnji ministra Grubeše, posjetili su Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON PONIŠTAVANJA INZKOVE ODLUKE

Je li se Republika Srpska jučer de facto odcjepila od BiH? Evo što za HMS kaže pravni stručnjak Nino Gvozdić

Je li se Republika Srpska de facto odcjepila od BiH? To pitanje se nameće nakon što je parlament ovog entiteta na jučerašnjoj sjednici usvojio...