Grlić Radman uručio državljanstva Hrvatima u Čileu, čak 400.000 Čileanca je hrvatskog prijekla

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je Hrvatima u Santiagu, glavnom gradu Čilea uručio rješenja o primitku hrvatskog državljanstva i istaknuo veliki doprinos Hrvata i njihovih potomaka toj južnoameričkoj zemlji, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

“Večeras sam podijelio jako puno rješenja o primitku hrvatskog državljanstva. Jako puno ljudi koji su vrlo aktivni i ugledni kako u političkom, tako i u kulturnom životu”, izjavio je Grlić Radman.

Na događaju u hrvatskom klubu “Estadio Croata”, ministar je rekao da je 2,4 posto ili više od 400.000 stanovnika Čilea hrvatskog porijekla, uključujući predsjednika Čilea Gabriela Borića čiji su korijeni s otoka Ugljana.

On će tijekom posjeta Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Čileu s dekanom Raulom Villarroelom Sotom potpisati Memorandum o otvaranju lektorata hrvatskog jezika, stoji u priopćenju.

Grlić Radman se u ponedjeljak sastao i s čileanskim kolegom Albertom van Klaverenom, rekavši da postoji prostor za unapređenje gospodarske suradnje u energetici, IT-u, poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i obrambenoj industriji.

“S obzirom na odličnu suradnju koju Čile ostvaruje kroz razne formate Europske unije, Hrvatska zbog svog odličnog geopolitičkog položaja može pružiti prihvatne luke kada je u pitanju (čileanski) interes za prisutnost na slobodnom tržištu Unije”, rekao je Grlić Radman./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img