GRLIĆ RADMAN U BRUXELLESU: Von der Leyen, Plenković i Rutte ohrabrit će reformske procese s cijljem da BiH otvori pregovore u ožujku

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u Bruxellesu da “zapadni Balkan treba ostati u središtu pozornosti EU”, a spomenuo je i posjet predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i nizozemskog Marka Ruttea Sarajevu.

“Oni će ohrabriti reformski proces u Bosni i Hercegovini s ciljem da se pristupni pregovori otvore u ožujku”, rekao je Grlić Radman uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU.

Također najavio da će “naglasiti potrebu za pozornim praćenje razvoja situacije u Crnoj Gori, zemlje koju je nedavno posjetio, kako bi ostala na europskom putu”.

Glavne teme sastanka šefova diplomacije država članica EU su stanje na Bliskom istoku i rasprava o dugoročnijim sigurnosnim obvezama prema Ukrajini i vojnoj potpori u njezinu ratu s Rusijom.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je najavio da će pozvati da se učine napori na deeskalaciji u Crvenom moru i da se dostavi više pomoći Gazi te da se oslobode svi taoci.

Što se Ukrajine tiče, rekao je da potpora EU mora ostati snažna i predvidiva i da je potrebno povećati vojnu pomoć kroz Europski mirovni instrument (EPF), prenosi Hina./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img