O DOGOVORU U BRUXELLESU

GRLIĆ RADMAN: Svaka članica EU mora Ukrajini poslati streljivo

Ukrajina je u ponedjeljak bila glavna tema sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, s posebnim naglaskom na pomoć u streljivu koje joj je potrebno u borbi za oslobađanje svog teritorija, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, istaknuvši da se u to moraju uključiti sve članice.

Hrvatski šef diplomacije sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU te na Europskom humanitarnom forumu, kao i Schuman forumu za sigurnost i obranu.

“Ukrajina je najvažnija tema koja opterećuje ne samo EU već i cijelu demokratsku međunarodnu zajednicu (…) Razgovarali smo kako još više uputiti i stvoriti pretpostavke za još snažniju pomoć Ukrajini”, rekao je Grlić Radman novinarima nakon sastanka.

Smatra da se svih 27 zemalja članica europskog bloka moraju snažno uključiti u pomoć Kijevu, dodavši da se videovezom sastanku pridružio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitrij Kuleba, koji je zatražio pomoć u naoružanju i streljivu.

“Sve zemlje se moraju snažno uključiti i sukladno vlastitim zalihama i kapacitetima pomoći Ukrajini u pravednoj borbi za slobodu i oslobađanje teritorija”, rekao je Grlić Radman.

Banožić potpisao sporazum o zajedničkoj nabavi streljiva

Na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara vanjskih poslova i ministara obrane u Bruxellesu hrvatski ministar obrane Mario Banožić je potpisao Projektni sporazum o zajedničkoj nabavi streljiva u okviru Projekta kategorije B Europske obrambene agencije.

Uz Hrvatsku je u ponedjeljak još 17 država članica Europske unije iskoristilo priliku potpisati Sporazum s EDA-om, čime je stvoren okvir za nastavak procesa vezanog uz zajedničku nabavu streljiva za potrebe država članica, ali i Ukrajine.

Banožić je podržao žurnu isporuku i nabavu streljiva za Ukrajinu, ali i za države članice EU.

“Podržavamo nastavak podrške Ukrajini jer je to od iznimne važnosti za održavanje sposobnosti ukrajinskih snaga u borbi protiv ruske agresije. Streljivo je pri tome od ključnog značaja, a važno je da istovremeno i države članice trebaju imati adekvatne zalihe streljiva”, rekao je Banožić.

Na pitanje mogu li zemlje koje isporuče streljivo Ukrajini računati na povrat sredstava iz Europskog mirovnog fonda, Banožić je odgovorio da je za to odvojena milijarda eura.

“Očekujemo jedno 50 do 60 posto sredstava na sve one resurse koje se u ovom trenutku daju kao pomoć Ukrajini, dakle povrat od 50 do 60 posto koji će dalje biti transferiran za modernizaciju i opremanje hrvatske vojske”, rekao je Banožić. Nije odgovorio na upit novinara o kojim se točno brojkama radi.

Projektni sporazum za zajedničku nabavu streljiva u okviru projekta Europske obrambene agencije su potpisale Austrija, Belgija, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Švedska i Norveška.

Ostale države članice su izrazile namjeru pridruživanja tom projektu./HMS/

 

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....