MINISTAR VANJSKIH POSLOVA RH NA NATO KONFERENICIJI

GRLIĆ RADMAN: Izmjene Izbornog zakona u BiH bile bi veliki iskorak prema euroatlantskim integracijama

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman je na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a istaknuo važnost zadržavanja pozornosti tog saveza na Zapadni Balkan, a posebice BiH, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Prvog dana sastanka, održanog putem videoveze, ministri su raspravljali o inicijativi NATO 2030 te situaciji u Afganistanu i Rusiji, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

Grlić Radman je u svom obraćanju istaknuo vrijednost dosadašnjeg angažmana NATO-a u Afganistanu te se osvrnuo na utjecaj Rusije u susjedstvu.

U tom kontekstu naglasio je važnost zadržavanja pažnje Saveza na Zapadni Balkan. Posebno je izdvojio situaciju u Bosni i Hercegovini te podsjetio da bi veliki iskorak prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji i sigurnosti BiH predstavljalo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, što je potrebno kako bi se otklonila diskriminacija, poštovala ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i omogućilo tamošnjim Hrvatima birati legitimne predstavnike u vlasti.

Grupa stručnjaka za promišljanje budućnosti Saveza, koju je odabrao glavni tajnik NATO-a, na sastanku je predstavila svoje izvješće ministrima, čime je prva faza inicijative NATO 2030 završena.

Cilj inicijative je obnavljanje i prilagodba Saveza budućim izazovima i prijetnjama.

Ministar Grlić Radman podržao je ciljeve inicijative uključujući održavanje NATO-a kao snažnog vojnog saveza u budućnosti, priopćio je MVEP./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije