GRLIĆ RADMAN: Hrvatska je od početka bila zagovornik europske perspektive BiH

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da će Hrvatska poticati suradnju i dobrosusjedske odnose u jadransko-jonskoj regiji i zalagati se za proširenje Europske unije te je dodao da je Hrvatska od početka bila zagovornik europske perspektive BiH.

“Pomogli smo uvjeriti svoje prijatelje da BiH dobije status kandidata”, rekao je Grlić Radman.

“Moći ćete i dalje računati na našu potporu i pomoć. Ovdje smo da vam pomognemo ekspertizom i iskustvom”, rekao je obrativši se izaslanstvu BiH.

BiH je u prosincu 2022. godine postala kandidat za članstvo u Europskoj uniji.

Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) je politički okvir osnovan 2014. godine u sklopu kojeg surađuje 10 zemalja u području mora, okoliša, turizma, prometa i socijale.

“Za Hrvatsku je to instrument za produbljivanje suradnje od Grčke do San Marina”, rekao je Grlić Radman u Šibeniku na godišnjem ministarskom forumu EUSAIR-a.

Napomenuo je da je ta makroregionalna strategija “direktno povezana s proširenjem EU-a” pa je Hrvatska tijekom jednogodišnjeg predsjedanja “htjela pomoći” zemljama kandidatima.

Članice EUSAIR-a su zemlje EU-a Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka te zemlje kandidati BiH, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, kao i San Marino koji ima sporazume s EU-om. Te zemlje u sklopu EUSAIR-a sudjeluju u zajedničkim projektima.

“Ova strategija promiče dobrosusjedske odnose. Hrvatska će nastaviti predvoditi primjerom”, istaknuo je hrvatski ministar.

Hrvatska je u srijedu predala predsjedništvo EUSAIR-om Grčkoj koja će idućih godinu dana održavati sastanke u jadransko-jonskoj regiji, prenosi Hina.

Tijekom hrvatskog predsjedanja, koje je kulminiralo godišnjim forumom u Šibeniku, održano je 14 sastanaka i 13 konferencija iz područja mora, okoliša, turizma, prometa i socijale.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img