ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE

GRLIĆ RADMAN: Hrvati su žrtve postojećeg izbornog zakona, ali se on teško može promijeniti prije izbora

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da se “teško može” promijeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini prije izbora na jesen, ali smatra da se do izbora treba usuglasiti način popune Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je novinarima u središnjici HDZ-a rekao da se “teško može” izmijeniti izborni zakon u idućih pet mjeseci, ali smatra da se do izbora 2. listopada treba usuglasiti način popune gornjeg, nacionalno koncipiranoga Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je istaknuo da “nije normalno” da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike i da je toj zemlji potreban “demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH” jer su Hrvati “žrtve” postojećeg izbornog zakona.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, susreli su se u subotu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Složili su se da će prije sjednice Europskog vijeća u lipnju pokušali usuglasiti dokument, čime bi ubrzali europski put te zemlje i riješili prijepore oko provedbe jesenskih izbora.

“Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. Nitko se nije bavio BiH, nitko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog sustava BiH. Nitko nije razumio multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvješćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da BiH u “EU i NATO ne može ući disfunkcionalna” te da će na njezinom putu biti ključna reforma izbornog zakona.

Milanovićeva misija “srušiti HDZ i vladu”

Predsjednik Zoran Milanović već tjednima govori da Hrvatska treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH. Govorio je o vetu, ali u pismu koje je poslao glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu ton je pomirljiviji, objavio je u petak Dnevnik Nove TV.

“Predsjedniku doista nije lako, znate. Nije mu možda ni dobro ponekad. On tu liježe i ustaje uvijek u mislima na vladu, na HDZ, posebno na premijera, ministre i svakoga tko ne plješće na njegov prost, ulični vokabular i uvrede”, započeo je svoj komentar na pismo ministar vanjskih poslova.

Grlić Radman kaže da je to pismo “jedan kopernikanski obrat, zaokret” te da Milanović u pismu govori “koliko je nepotrebna bila njegova halabuka, koliko je nepotrebno bilo vrijeđanje Finske i Švedske u javnom prostoru”.

Dodao je da je Milanović “srozao dignitet predsjednika”. “Predsjednik bi trebao biti moralna veličina, primjer, paradigma, uzor uljuđenog ponašanja, dijaloga, kulturnog ophođenja”, smatra Grlić Radman i dodaje da Milanović svojim djelovanjem dijeli hrvatski narod i “ruši ustavnopravni poredak Hrvatske”.

Ministar vanjskih poslova kaže da predsjednikovi istupi ukazuju na “tendencije prema autokratskom režimu” i dodaje da je prozivanje Finske i Švedske “išlo najviše na ruku Putinovom režimu”.

Prozvao je predsjednika da mu je misija “srušiti HDZ, srušiti hrvatsku vladu koja je jedina ovdje odgovorna za stabilnost i upravljanje državom”.

“Srbija se mora odrediti”

Na upit novinara da komentira fotografiju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i Charlesa Michela s ćevapima, kratko je rekao da je “protokol odredio domaćin”.

Srbija se još uvijek opire sankcijama Rusiji, a Grlić Radman smatra da se “Srbija mora odrediti” te na putu prema EU “mora slijediti zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku”.

“Srbija ne može sjediti na dva stolca, čak netko govori i u Vijeću za vanjske poslove, i na tri stolca. Mora se jasno opredijeliti u ukrajinskoj krizi, mora vidljivo snažno osuditi rusku agresiju, uvesti sankcije”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je otkrio da među nekim članicama Unije vlada raspoloženje da se “suspendiraju pregovori Srbije s EU”. To bi bilo loše za stabilnost zapadnog Balkana, dodao je./Hina/HMS/

 

1 COMMENT

  1. Ne brani nas više. Srami se! Gdje vam je ta tiha diplomacija? Bošnjačka “tiha” diplomacija vas tuče, pa i EU koje je HR članica, a BiH nije ni kandidat. Tugaaaa…… Zvonite na sva zvona, kada “nagovorite” zagovaratelji HR nejednakosti briselskoga birokrata da dođe i pojede ćevape u SA i kaže vam da će se još razgovarati. I to vam je uspjeh, razgovarati (o izb zakonu, nakon izbora). Vječiti optimist stožernik, slavodobitno nakon SA susreta sa gurman ćevabdžijom kaže, o izb. zakonu, kad ga nismo promijenili u 2 godine, teško ćemo to uraditi u ovih nekoliko mjeseci… Doista narod ima vlast kakvu zaslužuje. I opet će stožernike izabrati, pa daljnje 4 godine cviliti, ako od Hrvata itko bude ostao u “demokratskoj” BiH. Kada će narod skužiti da njemci nikada kao ni stožernici neće dobro Hrvatima donjeti?! A i zašto bi, kada sami protiv sebe radimo (radman tihom diplomacijom).?.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije