GRENLAND ODBIO TRUMPA: Nismo na prodaju!

Grenland je poručio kako “nije na prodaju” nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio da bi htio kupiti taj najveći otok na svijetu, piše danas BBC.

Trump je navodno na večerama i sastancima sa savjetnicima razmatrao ideju kupovine Grenlanda, autonomnog teritorija Danske.

Međutim, grenlandska vlada odbacila je ideju, kazavši: “Otvoreni smo za poslovnu suradnju, ne za prodaju.”

List Wall Street Journal, koji je prvi objavio vijest o Trumpovoj želji da kupi Grenland, tvrdi da je Trump o kupovini govorio “različitim stupnjevima ozbiljnosti”.

Neki mediji pišu da se Trump samo šalio

Izvori citirani u drugim medijima različito tvrde da se američki predsjednik šalio ili ozbiljno nadao proširiti teritorij SAD-a.

Dužnosnici Grenlanda pak inzistiraju na tome da otok nije na prodaju.

“Grenland je bogat prirodnim resursima poput minerala, najčišćom vodom i ledom, zalihama ribe, plodovima mora, obnovljivom energijom te ima velik potencijal za avanturistički turizam. Otvoreni smo za poslovnu suradnju, ne za prodaju”, poručilo je ministarstvo vanjskih poslova u izjavi objavljenoj na društvenim medijima.

Premijer Grenlanda Kim Kielsen isto je ponovio u zasebnoj izjavi.

“Grenland nije na prodaju, no otvoreni smo za trgovinu i suradnju s drugim državama, uključujući i SAD”, poručio je Kielsen.

“Sami odlučujemo tko će biti naši prijatelji”

Zastupnica grenlandskog parlamenta Aaja Chemnitz Larsen također je odbacila ideju američkog predsjednika.

“Ne, hvala na Trumpovu ideju kupovine Grenlanda!” napisala je Larsen na Twitteru dodavši da je “bolje i ravnopravnije partnerstvo s Danskom” pravi put naprijed.

Glavni urednik grenlandskog lista Swemitsiaq Poul Krarup rekao je za BBC da “ne može vjerovati” da je Trump rekao takvo što.

“Grenland je samostalan teritorij Kraljevine Danske i kao takav se mora poštovati”, rekao je Krarup.

No, dodao je i da su šanse da se Trumpove želje ostvare vrlo male.

“Htjeli bismo surađivati sa SAD-om, u to nema sumnje, no neovisni smo i sami odlučujemo tko će biti naši prijatelji”, kazao je on.

Grenland je, nakon Australije koja se definira kao kontinent, najveći otok na svijetu i autonomni teritorij Danske./Hina/HMS/

Najnovije

Počelo Kulturno ljeto “Trebižat 2020.”

Unatoč svim problemima koje donosi pandemija koronavirusa, stanovnici čapljinskog naselja Trebižata su i ove godine organizirali "Kulturno ljeto Trebižat 2020.". Njih je posjetila novinarka RTV...