Grčka traži 376 milijardi eura od Njemačke

Njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera danas će u Ateni dočekati zanimljiva čestitka – ček na 376 milijardi eura.

Objavio je to jučer njemački Bild, pozivajući se na grčku studiju prema kojoj Njemačka za odštetu u Drugom svjetskom ratu duguje ni manje ni više nego 376 milijardi eura. Očekuje se da će za današnjeg posjeta saveznog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera reparacije postati službenom temom. Studiju je izradila reparacijska komisija grčkog parlamenta čiji je predsjednik Triantafyllos Mitafides, koji ima 70 godina. On je rekao kako predsjednik Prokopis Pavlopoulos poteže pitanje reparacije u svakoj prigodi.

Žrtve nacizma

Nažalost, do sada se to događalo samo za memorijalnih službi u selima koja su podnosila velike žrtve nacističkih zločina. Mislim da je predsjednički posjet dobra prilika da se pitanje razjasni na osobnoj razini, ne samo protokolarnim javnim istupima, pogotovo kada je riječ o razini dvaju predsjednika. Naši nalazi i iznos koji smo utvrdili nisu temeljeni na špekulacijama i procjenama, nego na službenoj dokumentaciji. Za nas ne postoji vremenska zapreka za traženje reparacije. Ratni zločin ne zastarijeva, rekao je Mitafides.

Grci su gotovo neočekivano marni u svojem zahtjevu. Dakle, 171,4 milijarde eura obračunali su do završetka 2014. godine na temelju tražbine nadoknade za devastaciju infrastrukture tijekom rata. Još 10,3 milijarde eura za posudbe novca koje je Njemačka uzela za okupacije Grčke. Daljnjih 33,8 milijardi eura za gubitke u državnim resursima od 1940. do 1944., za vrijeme okupacije. I još 53,8 milijardi za kompenzaciju u gubicima industrije za okupacije.

Pariška konferencija

Ali, prvi put izvještaj se odnosi i na individualne zahtjeve, i to u dvije varijante. Jedna je za 120.000 Grka koji su ubijeni ili pogubljeni u logorima, a druga se odnosi na sve civile koji su umrli ili bili ranjeni za okupacije. Prva iznosi 15,1 milijardu eura, a druga čak 107,2 milijarde eura, u iznosu od 700 eura mjesečno, tijekom 15 godina za mrtve i pet godina za ranjene. Za tu drugu varijantu temelj su prihvaćeni nalazi Pariške konferencije iz 1946. godine prema kojima je tijekom rata preminulo 558.000 Grka, a 880.000 je ozlijeđeno./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...