Grčka i Makedonija postigle povijesni sporazum o imenu Makedonije

Grčka i Makedonija postigle su povijesni sporazum o rješavanju spora između dvije zemlje oko imena bivše jugoslovenske republike koji je desetljećima opterećavao odnose između dviju zemalja.

– Imamo sporazum. Sretni smo što imamo dobar sporazum, koji udovoljava svim preduvjetima grčke strane – poručio je Tsipras grčkom predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu tijekom njihovog sastanka koji je uživo prenosila televizija.

Spor oko imena Makedonija bio je kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja od 1991. kada se Makedonija otcijepila od bivše Jugoslavije, proglašavajući neovisnost pod imenom Republika Makedonija, prenosi Fena.

Grčka, koja ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i graniči se s bivšom jugoslovenskom republikom, usprotivila se imenu i zatražila je da se ono promijeni.

Spor je omeo makedonske pokušaje da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u regiji u kojoj se dvije organizacije bore za utjecaj s Rusijom.

Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev danas su u telefonskom razgovoru raspravljali o toj temi. Očekuje se da obojica čelnika tijekom dana objave svoje izjave za javnost.

Tsipras je izjavio da sporazum udovoljava brigama Grčke da revidirani naziv Makedonije bude “dodatno” ime s geografskom odrednicom. Jedno od imena koje je u opticaju je Sjeverna Makedonija, priopćili su diplomatski izvori.

Atina i Skopje žure da postignu sporazum prije summita EU krajem lipnja, iako bi svaki sporazum zahtijevao referendum u Makedoniji i parlamentarno odobrenje u obje zemlje. Summit NATO-a zakazan je za sredinu srpnja.

Sporazum bi bio podnešen na ratifikaciju grčkom parlamentu samo ako Makedonija ispuni svoj dio sporazuma, tvrdi Tsipras, prenosi Reuters./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Gimnazijalci sportskim igrama protiv ovisnosti

U sklopu projekta "Be smart, don't start" (Budi pametan, ne konzumiraj) u petak su u Mostaru održane sportske igre učenika I. i II. razreda...