GRCI NA REFERENDUMU ODLUČILI: Ne prihvaćaju uvjete kreditora!

Grčka je značajnom većinom na referendumu glasovala za odbijanje paketa pomoći međunarodnih kreditora, pokazale su službene projekcije konačnog rezultata. Paket pomoći odbacuje 61,1% birača, a prihvaća 38,9%.

Ovakav ishod referenduma, kako javlja HRT, značit će veliku pobjedu grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, koji je pozvao na glasovanje “protiv” nazvavši prijedlog vjerovnika poniženjem i ultimatumom.

Proeuropske stranke i političari iz eurozone upozorili su da glasovanje “protiv” biti prepreka u pregovorima s vjerovnicima i usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone.

Birališta u Grčkoj zatvorena su po tamošnjem vremenu u 19 sati, a građani su na referendumu odlučivali o budućnosti zemlje. Prema anketama prije referenduma bilo je neizvjesno hoće li Grci glasovati za ili protiv mjera koje traže strani vjerovnici za ponovni povratak zemlje na financijska tržišta.

A prije referenduma grčki ministar financija Yanis Varoufakis za španjolske je novine izjavio da se to što Europa čini Grčkoj zove “terorizam”. Za utorak je najavio otvaranje banaka neovisno o rezultatu referenduma. Vjeruje i da će, budu li se Grci usprotivili mjerama štednje, premijer Alexis Tsipras u Bruxellesu postići bolji sporazum.

Ako pobijedi ‘Ne’, grčka vlada se vjerojatno vraća u Bruxelles na nove pregovore. Ako pobijedi ‘Da’, i dalje smo u dubokim problemima, s vodom iznad grla, ali možda s jačim pregovaračkim osnovama s kreditorima, izjavio je Stathis Kalyvas, profesor na Sveučilištu Yale.

Do referenduma dolazi nakon pet mjeseci u konačnici neuspješnih pregovora između grčke vlade, koju je potkraj siječnja formirala radikalna ljevica Syrize Alexisa Tsiprasa, i vjerovnika EU-a, MMF-a i ECB-a.

Oni su Grčkoj od 2010. godine odobrili 240 milijarda eura pomoći ili obećanja o posudbi, ali ništa nisu isplatili unatrag gotovo godinu dana jer vlada odbija zauzvrat pristati na reforme koje smatra socijalno prezahtjevnima./HMS/

Najnovije

DARKO MRŠIĆ O VISOKOM PREDSTAVNIKU

Nek oprosti gospodin Inzko… i gospođa Europa

“Inače, što se Hrvata tiče, ja potpuno razumijem njihovu frustraciju. Oni su jako nezadovoljni, oni imaju osjećaj da je netko drugi birao njihovog člana...