MOSTAR

Građani sjevernih mostarskih naselja ponovo blokirali deponiju Uborak

Građani sjevernih mostarskih naselja ponovo su blokadom prometnica spriječili dovoz i istovar smeća na deponiju Uborak, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovaj korak odlučili su se nakon što predstavnici nadležnih institucija nisu odgovorili na njihove upite koji su se odnosili na novu lokaciju za deponiju u ovom dijelu zemlje.

Predsjednik Udruge građana “Jer nas se tiče“ Omer Hujdur u izjavi za AA rekao je da je ovo jedini način da vladajuće strukture natjeraju da rade svoj posao kada je riječ o Uborku, te da do jučer nije bilo novosti o ispitivanjima i provjerama šest novih potencijalnih lokacija.

“Ostajemo tu vjerojatno cijeli dan. Okupili smo se u nešto većem broju, jer zaista drugog puta do rješenja ovog problema nema. Vidite da nas čim se povučemo svi ignoriraju i odmah prestaju raditi. Hladno je i zbog toga je teže, ali se mora izdržati“, izjavio je Hujdur.

Njegov kolega Nijaz Hodžić kazao je da vladajuće strukture ne vode računa o građanima i njihovim životima. Smatra da bi nedavni snimak s deponije koji se pojavio na društvenim mrežama, da je sreće, odmah rezultirao stopiranjem deponiranja na ovoj lokaciji.

“Ne znam što im je nakon onog snimka potrebno još kazati? O novoj lokaciji oni očigledno ne razmišljaju. Nisu našli za potrebno ni da sjednemo i razgovaramo. Ministrica Edita Đapo obećala je da bi se do kraja narednog tjedna trebalo sjesti“, kazao je Hodžić.

Podsjećamo, aktivisti i građani na sjeveru Mostara nezadovoljni odnosom vlasti prema deponiji koja im ugrožava život, po prvi put su dovoz smeća blokirali u lipnju prošle godine. Tijekom desetodnevne blokade grad je zatrpan otpadom, nakon čega je potpisan sporazum s predstavnicima vlasti o budućim koracima među kojim je navedeno i iznalaženje nove lokacije.

Šest mjeseci kasnije, nakon što je Ministarstvo okoliša FBiH u međuvremenu odbilo zahtjev za izdavanjem okolišnke dozvole Javnom poduzeću Deponija Mostar, građani su smatrajući da deponija time više nije legalna, ponovo spriječili dovoz koji je istovremeno naložen odlukom Federalne vlade i to zbog općeg dobra.

Nakon pet dana policija je primjenila silu i spriječila istovar smeća, otkada patrole danonoćno omogućavaju ulaske teretnim vozilima komunalnih poduzeća u krug deponije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNK MOSTAR

U Velikom tjednu online dvije predstave prigodne tematike

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastavlja s online emitiranjem svojih predstava. Na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka 2020., emitiranje je započelo kazališnom uspješnicom „Predstava...