SRBIJA

Građani se okupili u Beogradu i Novom Sadu, sjede na ulici protiv nasilja, tvrde da je huligane poslao Vučićev SNS

Nekoliko tisuća građana i večeras prosvjeduje u središtu Beograda, Novog Sada i Niša. Okupljeni su se odazvali pozivima na društvenim mrežama da se sjedenjem na ulici distanciraju od provokatora koji su sinoć izazivali nerede. Prosvjedne šetnje održane i u Kruševcu i Vranju.

Ispred Skupštine Srbije i u Pionirskom parku preko puta Skupštine okupilo se više stotina građana. Okupljeni građani zvižde u pištaljke i trube.

Kako javlja reporter N1, točno u 18.45 dvojica mladića su izašla iz Pionirskog parka i sjela na kolovoz na Trgu Nikole Pašića, a zatim su im se počeli pridruživati i ostali građani koji su došli ispred Doma Narodne skupštine.

Okupljeni nose natpise “Ne nasjedaj, sjedi” i “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”.

Ispred stubišta Skupštine je postavljena metalna ograda i svega nekoliko policajaca u redovitim uniformama. Međutim, kako javlja reporter N1, kordon policije i konjica su u pripravnosti u Kosovskoj ulici.

Ispred Crkve Svetog Marka okupila se i grupa liječnika i zdravstvenih radnika iz kovid bolnica u Beogradu koja je krenula na prosvjed ispred parlamenta. Za N1 su rekli da stoje uz svoj narod, i da je zdravstveni sustav pred pucanjem, a da država nije to predvidjela, i da su liječnici zajedno s građanima žrtvovani.

Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića je zaustavljen.

Prosvjedna šetnja i sjedenje na ulici u Novom Sadu

Kako javlja reporterka N1, građani se okupljaju i na Trgu slobode u Novom Sadu, gde je zasad mirno.

Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave.

Obratio im se nepoznati mladić s postamenta spomeniku Svetozaru Miletiću. “Ne tražim ništa, samo normalan život, za nas i za našu djecu”, rekao je taj mladić sa istetoviranim velikim križem na ruci.

Drugi nepoznati mladić zamolio je prisutne da sjednu na beton i da prekrste ruke kao da na njima imaju lisice, što su prisutni i uradili, uz povike “Vučiću, p****u”, “Av, av, av, av”, “Ostavke, ostavke”, “Lopovi, lopovi”, “Uhapsite Vučića”, “Vučiću, liječi se”.

S Trga slobode, okupljeni su krenuli u prosvjednu šetnju ka zgradi Policijske uprave gde se nalazi aktivista Miran Pogačar, koji je sinoć priveden i određen mu je pritvor od 48 sati.

Oni duvaju u pištaljke i vuvuzele, a kako javlja reporterka N1, čim netko baci petardu, okupljeni sjedaju na pod i viču “ua!”.

Većina prisutnih ima zaštitne maske na licu, ali uglavnom ne drže međusobno propisanu distancu.

Policijske snage raspoređene su u Gradskoj kući i oko Radio-televizije Vojvodine i u samoj zgradi, koje su sinoć bile meta napada.

I Nišlije poskedale na asfalt, tvrde da je huligane poslao SNS

Građani su se okupili i u centru Niša, gde također sjede na asfaltu i mirno prosvjeduju. Kako javlja reporter N1, u jednom trenutku se ispred zgrade Skupštine grada pojavila Žandarmerija koja se brzo povukla.

Okupljeni građani rekli su da su sinoć primjetili “poslane ljude” koji su bili agresivni i pravili nerede, i za koje tvrde da su bliski pojedinim članovima vladajuće SNS.

SNS je najavio da će njihove prostorije koje su jučer gađane, večeras čuvati policija.

Mirna prosvjedna šetnja u Vranju

Prosvjedima u gradovima širom Srbije pridružilo se i Vranje gde se večeras okupilo nešto više od sto ljudi i mirno prošetalo središtem grada, objavio je portal InfoVranjske.

Prosvjed je počeo oko 18 sati kod Skupštine grada, a šetnja je krenula prema zgradi u kojoj je sjedište SNS.

Demonstranti uzvikuju “Lopovi, lopovi” i “Izađite napolje”, a prolazeći ispred sedišta SPS “Bando crvena”.

U Kruševcu održan prosvjed bez incidenata

Oko 500 Kruševljana, uglavnom mladih, sudjelovalo je večeras na prosvjednom skupu u središtu grada, organiziranom protiv policijskog nasilja i u znak podrške prosvjednicima širom Srbije.

Uzvikujući parole “Nećemo Vučića”, “RTS laže”, “SNS lopovi, Srbiju ste prodali” prosvjednici su prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.

Jedna od sudionica prosvjeda upozorila je na, kako je rekla, “ubačene elemente iz SNS”.

“Vidjela sam petoricu momaka za koje znam da su iz SNS-a. Nemojte nasjedati na njihove prvokacije. Ukoliko nešto započnu samo sjedite dolje”, kazala je ona.

Nakon još jedne kraće šetnje do Trga kosturnica skup je završen uz dogovor da se sutra okupe na istom mjestu u 19.00 sati.

Prosvjednike je u šetnji osiguravalo oko 30 pripadnika policije u uniformama i civilu, a nikakvih incidenata nije bilo.

Pozivi na društvenim mrežama

Građani su za današnji prosvjed preko društvenih mreža obavješteni da će se “prosvjedovati sjedeći” da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović pozvao je preko društvenih mreža prosvjednike da na prosvjed dođu u belim majicama, kako bi se razlikovali od provokatora koji žele incidente./HMS/

Najnovije