Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

GRABAR KITAROVIĆ: Zalagat ću za dobrobit BiH i njezino brzo članstvo u EU

”Bosna i Hercegovina zbog unutarnjih kompleksnosti koje su jasnije nakon jučerašnjih izbora treba ponovno naše zalaganje u izgradnji institucija i osiguranju ravnopravnosti svojih konstitutivnih naroda i građana”, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Zaželjevši dobrodošlicu Stoltenbergu povodom prvog službenog posjeta Hrvatskoj i uputivši čestitku za Dan neovisnosti “svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljanima u zemlji i diljem svijeta”, šefica države je kazala da se NATO i Hrvatska kao država suočavaju s brojnim izazovima, a jedan od njih je i jugoistok Europe.

“Premda je jugoistok Europe od strateške važnosti za NATO, za Hrvatsku je apsolutno od vitalne i gotovo egzistencijalne važnosti. Bosna i Hercegovina treba ponovo naše zalaganje u izgradnju institucija i osiguranju ravnopravnosti svojih konstitutivnih naroda i građana. Hrvatski pristup zasnovan je na dubokom razumijevanju unutarnjih kompleksnosti naše susjedne i najbliže države koje su jasnije nakon jučerašnjih izbora”, izjavila je Grabar-Kitarović.

“Odstupanja od Daytona stvorila su neravnotežu između tri naroda”

Podsjetila je da su Daytonski mirovni sporazum i Washingtonski koji mu je prethodio u temeljima današnje BiH i da su sva odstupanja od ta dva sporazuma samo stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda.

“Već godinama upozoravam na raskorak između izbornog zakonodavstva u BiH i odluka samoga Ustavnog suda BiH, kao i odluka nekih međunarodnih sudova. Članice Okvirnog sporazuma za BiH, potpisanog u Daytonu jesu BiH, Hrvatska i tadašnja Federalna Republika Jugoslavija i mi kao supotpisnica Daytonskog ugovora imamo isto tako odgovornost za mir i stabilnost naše susjedne države i naš je interes da BiH čvrsto nastavi putem razvoja”, poručila je predsjednica.

Spomenula “euforične i pomalo neprimjerene izjave”

Izrazila je želju da se sastave funkcionalne vlade na razini entiteta i države koje će osigurati punu implementaciju prava svih državljana sva tri konstitutivna naroda, kako su oni definirani u samom Ustavu BiH, koji je zapravo aneks 4 Okvirnog sporazuma.

“Bez obzira na nažalost prve euforične i pomalo neprimjerene izjave koje smo čuli iz susjedne države, čvrsto vjerujemo u dobrosusjedske odnose”, između dvije zemlje, istaknula je.

“Osobno ću se nastaviti apsolutno zalagati za dobrobit naše susjedne države, za opstojnost  i prava hrvatskog i svih ostalih naroda i građana BiH, za euroatlantski put BiH, za njeno što je moguće brže članstvo u EU i, kada je riječ o aktivaciji Akcijskog plana za članstvo, Hrvatska i ja osobno se zalažemo za njegovu punu i što bržu aktivaciju”, poručila je Grabar-Kitarović./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte