GRABAR-KITAROVIĆ: Danas se s ponosom sjećamo međunarodnog priznanja RH 1992. godine

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je u povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske istaknula da taj dan podsjeća na obvezu da nikada ne odustanemo od cilja uvijek bolje i snažnije Hrvatske.

Danas se s ponosom sjećamo međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 1992. godine.

Svijet je konačno shvatio da mora priznati suverenu volju hrvatskoga naroda da ostvari povijesnu težnju neovisne države. “Hrvatska se nakon punih devet stoljeća vraća u međunarodnu zajednicu kao slobodna i međunarodno priznata država”, rekao je tada predsjednik RH Tuđman.

Nakon velikih pobjeda u „Bljesku i „Oluji“ i pregovora vođenih uz pomoć međunarodne zajednice, Hrvatska je na današnji dan 1998. postigla još jedan veliki uspjeh. Završetkom mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja zatvorila je poglavlje Domovinskog rata i borbe za teritorijalnu cjelovitost u međunarodno priznatim granicama.

Prošlo je dvadeset osam godina od međunarodnog priznanja. Mladi koji su tada rođeni ulaze u godine zrelosti, a sve nas ovaj veliki dan podsjeća na obvezu koju imamo prema svima koji su položili živote za slobodu i neovisnost da nikada ne odustanemo od cilja uvijek bolje i snažnije Hrvatske!

Hvala svima koji su pridonijeli da ovaj dan bude zlatnim slovima upisan u našu povijest./HMS/

Najnovije