GOTTFRIED: SAD želi uzajamno priznanje Srbije i Kosova

Američki veleposlanik u Srbiji Anthony Gottfried poručio je da SAD želi sporazum Beograda i Prištine koji se u idealnim okolnostima zasniva na uzajamnom priznanju, ali da ne planira držati lekcije srpskim liderima.

Gottfried je naveo da SAD ne vidi nikakav razlog za odlaganje, ali da ne želi postavljati ni umjetne rokove.

“Svjesni smo izazova koje predstavljaju rokovi. Čini mi se da postoji izvjesna doza osjećaja hitnosti da se ne gubi vrijeme. Ne želimo da događaji u obje zemlje, ni izbori u Americi, budu izgovor da se uspori zajednički posao”, rekao je Gottfried za “Politku”.

On je istaknuo da Washington neće definirati način na koji dvije strane, Srbija i Kosovo, trebaju doći do rješenja.

“Važno je da dođe do suštinskih razgovora i trebamo se riješiti svih mogućih prepreka kako bi se došlo do održivog rješenja koje bi doprinijelo stabilnosti i prosperitetu regije”, rekao je Gottfried.

On smatra da SAD i Srbija imaju izuzetno snažne odnose, te da Washington pomaže i podržava Beograd u ostvarenju cilja pridurživanja EU, jer vjeruje da je to u interesu Amerike i da je to dobro za regionalnu stabilnost, za razvoj Srbije i regije u cjelini.

“Ali, bio bih oprezan u nekim koracima koji ne pomažu Srbiji da napreduje u ostvarenju strateškog cilja, koji je sama zacrtala. Potrebno je razmisliti kakva je vrijednost takvih poteza”, ocijenio je Gottfried.

Gottfried je rekao da je ovo njegovo prvo postavljenje za veleposlanika i da su ga prethodni poslovi pripremili za službu u Srbiji, te da je tu da bi joj pomogao ispuniti cilj o članstvu u EU.

“Nadam se otvorenom dijalogu, a kada bude bilo potrebno da se kažu nezgodne stvari, reći ću ih izravno, u privatnim razgovorima, koliko god je to moguće, jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji”, naveo je američki veleposlanik.

On je naglasio da Washington vrlo pažljivo gleda na prisustvo ruskog raketnog sustava S-400 u Srbiji, kao i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije, ali se nada da će vidjeti još veću posvećenost Srbije europskim ciljevima./HMS/

Najnovije