HNK MOSTAR

„Gnijezdo“ slavi pet godina od premijere

Svečana izvedba „Gnijezda“ povodom 5 godina od premijere održat će se u utorak, 14. ožujka u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.  Predstava je to koja govori o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – što učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena. Dok jedni žele promjene, drugi pokušavaju argumentirano upozoriti zašto one nisu moguće. Rastrgnuti obiteljskim tajnama, nerealiziranim ljubavima, ratnim ožiljcima i viškom majčinske ljubavi, oni tek mogu proizvesti neverin u lokvi vlastite nepomičnosti, progovarajući vrlo otvoreno o (ne)mogućnosti komuniciranja i međusobnog (ne)razumijevanja.

Često neformalno proglašavana kao najbolja predstava u BiH u zadnjih nekoliko godina, „Gnijezdo“ je autorski projekt Marine Petković Liker prema motivima poezije Marka Tomaša. Pored neformalnih epiteta predstava je osvojila šest nagrada na različitim festivalima, gostovala u nekoliko gradova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – u zagrebačkoj Gavelli, na Osječkom ljetu kulture, u Dubrovniku, Sarajevu i oduševila publiku gdje je god igrala. U Gradskom kazalištu Gavella u Zagrebu „Gnijezdo“ je pobralo ovacije i desetominutni aplauz koji u Gavelli dugo nije upamćen. „Uz odličnu glumačku igru i izvrsnu režiju, ‘Gnijezdo’ je zapravo predstava koju bi svako kazalište voljelo imati na svom repertoaru“, kazao je ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina nakon odgledane predstave.

Na 7. festivalu glumca BiH u Konjicu „Gnijezdo“ je osvojilo nagradu za najbolju kolektivnu igru, na Međunarodnom festivalu glumca Zaplet 11 u Banja Luci proglašeno je najboljom predstavom u cjelini i prema stručnom žiriju i prema žiriju publike, nagrada žirija za najbolju glumicu festivala pripala je Jeleni Kordić Kuret, kao i nagrada za najbolju glumicu večeri prema žiriju publike, na 3. Međunarodnom teatarskom festivalu Dani Jurislava Korenića u Sarajevu „Gnijezdo“ je osvojilo nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini.

Osim što je publika svesrdno prihvatila predstavu, i kritika ju je, također, odlično prihvatila. Tomislav Čadež za Jutarnji je list napisao kako je riječ o dobro uigranoj i pametnoj obiteljskoj drami, Tomislav Kurelec kazao je kako je riječ o začudnom kazališnom iskustvu, dok je Olga Vujović naglasila neobičnu kazališnu situaciju interakcije s publikom.

U predstavi igraju Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko i Ivan Skoko.

Za svečanu izvedbu „Gnijezda“ sva su mjesta popunjena./HMS/

 

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....