Hrvatski Medijski Servis

GLAVNI STOŽER RUSKE VOJSKE SAD-U: Pravite opasne korake, slijedi odgovor

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije general Valerij Gerasimov

Glavni stožer ruskih oružanih snaga smatra planove SAD da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa opasnim korakom koji bi mogao negativno utjecati na sigurnost cijelog svijeta i obećava da će na to odgovoriti.

“Smatramo ovo veoma opasnim korakom koji može negativno utjecati na europsku sigurnost, ali i na stratešku stabilnost u cjelini… Situacija u oblasti kontrole naoružanja značajno se zakomplicirala”, izjavio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov stranim vojnim atešeima.

Raskidajući još jedan sporazum (2001. godine SAD su se povukle iz sporazuma o proturaketnoj obrani), Sjedinjene Američke Države “pokušavaju prebaciti krivicu na Rusiju, koja navodno krši svoje obveze”, kazao je general, prenosi Sputnjik.

“Realna slika je sljedeća. Od 2000. godine pozivamo Amerikance da prekinu praksu upotrebljavanja raketa-nišana koje imitiraju balističke rakete srednjeg i kratkog dometa prilikom testiranja sustava proturaketne obrane, što je zabranjeno Sporazumom”, podsjetio je Gerasimov.

Osim toga, prema njegovim riječima, u Rumunjskoj i Poljskoj su raspoređeni univerzalni lanseri MK-41 koji mogu lansirati krstareće rakete srednjeg dometa, “što izravno krši obveze prema Sporazum o likvidaciji raketa”. Postoje i drugi problemi o kojima je Rusija “više puta govorila svojim američkim kolegama”, naglasio je Gerasimov.

“S obzirom da se u sali nalaze službeni predstavnici stranih vojnih ministarstava, želio bih da preko vas prenesem vašim liderima da ukoliko Sporazum o likvidaciji raketa bude raskinut, to neće ostati bez odgovora s naše strane”, precizirao je Gerasimov.

“Vi kao vojni stručnjaci trebate shvatiti da neće teritorija Sjedinjenih Američkih Država, već zemlje u kojima su raspoređeni američki raketni sustavi biti objekti kontranapada Rusije”, rekao je on.

Aktivnost SAD usmjerena je na očuvanje svoje dominantne uloge u svetu i isključivanje drugih zemalja iz konkurencije, ova aktivnost predstavlja jedan od glavnih destruktivnih faktora koji otežavaju međunarodnu situaciju, izjavio je Gerasimov.

On je napomenuo da upravo u ove svrhe Washington i njegovi saveznici poduzimaju sveobuhvatne, usuglašene mjere za obuzdavanje Rusije i diskreditiranje njene uloge u međunarodnim pitanjima.

Gerasimov je dodao da je završeno stvaranje čvrstog radarskog polja blizu granica Rusije, što jamči otkrivanje balističkih raketa iz svih pravaca.

Sjedinjene Američke Države izbegavaju određene odredbe Sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju (START 3), što omogućava Washingtonu da ukoliko bude potrebno u najkraćem roku poveća broj nuklearnih bojevih glava za više od 1.200 jedinica, izjavio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije.

“Nažalost, naši američki partneri su tijekom dve godine vršili ponovno opremanje dijela svog strateškog ofanzivnog oružja (četiri lansera na 14 podmornica tipa ‘Ohajo’ i 41 TB V-52N) i jednostrano ih isključili iz evidencije prema Sporazumu. To im daje mogućnost da u najkraćem mogućem roku povećaju potencijale svojih strateških ofanzivnih snaga i povećaju broj bojevih glava za više od 1.200 jedinica“, rekao je on.

Istovremeno je Gerasimov naglasio da je Rusija u potpunosti ispunila svoje obveze iz ovog sporazuma. General je izrazio nadu da će američka strana konstruktivno pristupiti rješavanju problema i nastaviti dijalog o produžetku Sporazuma START 3.

Rusija u uvjetima rastućeg prisustva NATO na svojim granicama i izgradnje elemenata proturaketne obrane poduzima sve recipročne mere za vojnu sigurnost, naveo je ruski general.

“Kao odgovor na navodno sve veću prijetnju od Rusije povećava se vojno prisustvo NATO na našim granicama. U istočnoeuropskim zemljama se povećava broj prioritetnih snaga angažiranja, grade se elementi proturaketne obrane, pripremaju napredni aerodromi, unapređuje se logistika prekograničnog vojnog transporta i stvara se sustav blagovremenog skladištenja oružja i imovine. U ovim uvjetima mi poduzimamo sve neophodne kontra-mjere kako bismo osigurali vojnu sigurnost države”, zaključio je Gerasimov./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte