Hrvatski Medijski Servis

GLAVNI ODBOR SDA: Pozivaju na jedinstvo “patriotskih snaga”, odbacili Deklaraciju HNS-a…

Foto: Klix.ba

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) održao je danas redovnu sjednicu na kojoj je bilo govora o aktualnoj političkoj situaciji, odnosno o koalicijama i formiranju vlasti.

Nakon sjednice, predsjednik Glavnog odbora SDA Čedomir Lukić medijima je pročitao zaključke Glavnog odbora SDA, koje prenosimo u cijelosti:

1.Glavni odbor je ocijenio da je Stranka ostvarila sve planirane izborne ciljeve. Kao pobjednička stranka, SDA još jednom upućuje poziv svim strankama koje su dobile značajnije povjerenje građana da pristupe hitnom formiranju vlasti na svim razinama. Nasrtaji na stabilnost i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, kojima smo svjedoci, nalažu jedinstvo svih bosanskohercegovačkih političkih patriotskih snaga. To je pitanje odgovornosti probosanskih stranaka prema svojim biračima i građanima BiH.

2.Glavni odbor s indignacijom odbacuje tezu dijelova grupacije “BH bloka” kojom pokušavaju izjednačiti državotvornu Stranku demokratske akcije s antidržavnim nacionalnim strankama. To predstavlja sramni i nedopustivi pokušaj lažiranja povijesti, kroz izjednačavanje patriotskih snaga koje su branile državu s onima koji su izvršili agresiju i genocid.

3.SDA nikada nije u presudnim trenucima lutala niti bježala od odgovornosti, te će i ovaj put braniti interese Bosne i Hercegovine, njenu cjelovitost i jednakost svih ljudi na cijeloj teritoriji države, sa svim partnerima koji su spremni na suradnju.

4.Čvrsto smo opredijeljeni za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim razinama vlasti u BiH, koje će osigurati snažnu podršku vladama i provođenje reformi na putu prema NATO i europskim integracijama BiH. Budući partneri u vlasti moraju ispunjavati kriterij poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine prava što podrazumijeva i provođenje važećih zakona i donesenih odluka u vezi s NATO integriranjem BiH.

5.Glavni odbor SDA osuđuje trajnu institucionalnu antidaytonsku diskriminatorsku politiku i praksu u entitetu RS kojima su izloženi Bošnjaci i Hrvati povratnici u ovaj entitet, a što se ispoljava naročito :

-sprječavanjem povratka različitim mjerama uključujući i fizičke napade na povratnike, zastrašivanje, uništavanje imovine i neprocesuiranje ovih slučajeva;

-sprječavanjem upošljavanja u javnim institucijama entiteta RS i pored Ustavne garancije da će to svima biti omogućeno na jednak način;

-negiranjem genocida i zločina, te nagrađivanjem osuđenih ratnih zločinaca što je izraz izrugivanja vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka.

-uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem slobodnog imenovanja maternjeg jezika iako to ustavi u BiH, Odluka Ustavnog suda BiH i svi međunarodni instrumenti o ljudskim pravima garantiraju;

-održavanjem asimetričnih ustavnih rješenja i neučinkovitog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa što je posljedica odbijanja potpune implementacije odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda (U-5/98);

-otvorenim suprotstavljanjem implementaciji odluka Ustavnog suda od strane institucija entiteta RS koje pravosuđe ne procesuira u skladu sa zakonom.

-svjesnom radikalizacijom političkih prilika putem javnih istupa najviših entitetskih dužnosnika.

6.Glavni odbor SDA smatra da se izvor ovakvog diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja nalazi u nastojanju srpske politike u BiH da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve proklamirane u “Deklaraciji o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH” (9. siječnja 1992. godine) i “Odluke o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH” (12. svibnja 1992. godine), uključujući i stvaranje države srpskog naroda s ove strane Drine.

7.Glavni odbor traži od svih kadrova stranke koji su imenovani ili izabrani u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, koristeći sve raspoložive pravne instrumente,odmah počnu s osporavanjem diskriminirajućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, a radi postizanja pune konstitutivnosti Bošnjaka i Hrvata te ravnopravnosti svih građana u entitetu RS, a u konačnici i do uključivanja Bošnjaka i Hrvata u naziv entiteta RS. Zadužuje se Generalni tajnik i Pravni savjet SDA da koordiniraju ove aktivnosti.

8.Osuđujemo inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Ureda visokog predstavnika u BiH, u pogledu obaveze sprečavanja diskriminatorskog i antidaytonskog djelovanja vlasti entiteta RS i pozivamo ih na djelovanje u skladu s mandatom koji im je dodijeljen Daytonskim mirovnim sporazumom.

9.Imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužitelja tužiteljstva BiH je dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka s čelnih pozicija u pravosuđu. U vrijeme kada je Gordana Tadić obavljala funkciju v.d. glavnog tužitelja zaustavljen je proces sankcioniranja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9.siječnja kao Dana RS-a i otpočeo je proces masovnog uhićenja i procesuiranja zapovjednika Armije RBiH kako bi se napravio umjetni etnički balans u procesuiranju ratnih zločina.

To su očigledno bile glavne reference i zasluge za imenovanje Gordane Tadić na ovu funkciju. Više je nego jasno da je većinski broj članova Visokog tužiteljskog i sudskog vijeća puki provoditelj politika koje Bošnjake iz navedenih razloga žele ukloniti iz vrha pravosuđa i spriječiti da se Tužiteljstvo BiH odlučnije obračuna s korupcijom.

10.SDA će tražiti temeljitu reformu pravosudnog sustava BiH, kao i transformaciju VSTV-a i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sustav.

11.Glavni odbor zadužuje načelnike općina, županijske i federalne premijere i nadležne ministre da usmjere financijska sredstva iz općinskih , županijskih i federalnog proračuna potrebna za pravnu pomoć procesuiranim braniteljima Bosne i Hercegovine.

12. Glavni odbor zadužuje zastupnike i izaslanike u Parlamentu FBiH da nastave aktivnosti u cilju konačnog usvajanja nužnih izmjena Zakona o igrama na sreću kako bi se građani, a naročito mladi, zaštitili od ove društvene pošasti.

13.Glavni odbor zadužuje zastupnike i izaslanike u Parlamentu F BiH da nastave aktivnosti na donošenju Zakona o zaštiti obitelji s djecom čiji je Nacrt usvojen na inicijativu SDA, a kojim se osigurava naknada dječjeg doplatka i izjednačavanje porodiljskih naknada za sve obitelji u F BiH.

14.Odbacujemo Deklaraciju HNS kojom se negiranjem pravomoćne presude UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju izruguje istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, grubo vrijeđaju žrtve udruženog zločinačkog poduhvata i pokušava revidirati povijest.

Nikakvim i ničijim deklaracijama ne mogu se promijeniti pravomoćne presude Haškog tribunala i povijesne činjenice, ali takva nastojanja šalju jasnu i nedvosmislenu poruku o politici koju zastupa HNS, kako nama u Bosni i Hercegovini, tako i cjelokupnoj međunarodnoj javnosti. Negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je, kako je presuđeno, imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Povjerenje i budućnost mogu se graditi isključivo na istini i odricanjem od politika koje su za cilj imale pokušaj razbijanja BiH, uz činjenje masovnih ratnih zločina.

15.Glavni odbor zahtjeva od Ministarstva civilnih poslova i Agencije za visoko obrazovanje te nadležnih entitetskih i županijskih institucija dosljednu primjenu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju i striktnu primjenu obavezujućih standarda u procesu akreditacije sveučilišta.

Pozivano nadležne entitetske/ županijske inspekcijske službe da preispitaju opravdanost osnivanja i postojanja sveučilišta te da u skladu s odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanje predlože zabranu rada sveučilišta koji ne ispunjavanju definirane standarde i proglase njihove diplome nevažećim.

16.Pozivamo nadležne institucije da provedu energičnu provjeru svih sumnjivih diploma, a od svih sveučilišta očekujemo punu suradnju s nadležnim institucijama u procesu provjere vjerodostojnosti postojećih diploma.

17.Pozivamo Doma naroda Parlamenta F BiH da hitno usvoji Proračun Federacije Bosne i Hercegovine. Ukoliko se Dom naroda ne konstituira u novom sazivu u roku od sedam dana , pozivamo rukovodstvo Doma da , u skladu sa poslovničkom obavezom, sazovu sjednicu Doma naroda u postojećem sazivu kako bi se usvojio Proračun Federacije BiH u interesu svih njenih građana.

18.Glavni odbor osuđuje formiranje revizionističkih komisija Vlade RS-a kao još jedan u nizu pokušaja da se političkim utjecajem izmjeni istina o genocidu i ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini utvrđena pravomoćnim presudama najviših međunarodnih sudova.

Glavni odbor će pismenim putem pozvati veleposlanstva u BiH, čiji su državljani članovi tzv.komisija uspostavljenih odlukama vlasti u RS-u da jasno osude i ograde se od aktivnosti i stavova svojih državljana u tzv.komisijama.

Od Vijeća za implementaciju mira zahtijevamo izricanje nedvosmislenih stavova o anticivilizacijskoj, protupravnoj i antidaytonskoj prirodi i namjeri Vlade entiteta RS, kao kreatora ovih komisija koje su od svog osnivača dobile morbidni zadatak da one sude, ne samo međunarodnim sudovima, nego i samim žrtvama u izvršno presuđenim predmetima najtežih ratnih zločina počinjenih na tlu Europe od Drugog svjetskog rata do danas.

Od Visokog predstavnika očekujemo donošenje hitne odluke o poništavanju Odluke Vlade RS o formiranju ovih sramnih komisija.

Pozivamo službenike bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije povijesti, konačno suoče s istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom Bosne i Hercegovine.

19.Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije će se održati u rujnu 2019. godine. Glavni odbor će na svojoj narednoj sjednici u ožujku donijeti odluke o provođenju izbora u Stranci, datumu održavanja Kongresa i usvojiti potrebne akte za provođenje izbora i održavanje Kongresa, stoji u zaključcima sa sjednice Glavnog odbora SDA./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte