GEOANA: NATO je zabrinut zbog secesionističke retorike i utjecaja Rusije u BiH

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana potvrdio je u četvrtak u Sarajevu kako Savez pozorno prati stanje u BiH jer stabilnost BIH smatra ključnom za cijelu regiju zapadnog Balkana.

Geoana predvodi veliko izaslanstvo NATO-a u dvodnevnom radnom posjetu BiH u kojemu su veleposlanici svih država-članica, a u četvrtak je u Sarajevu održana i sjednica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u proširenom sastavu jer su u radu tog tijela sudjelovati i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i nekolicina ministara.

U uvodnom dijelu sjednice NAC-a koji je bio otvoren za medije Geoana je kazao kako je NATO spreman na svaki način pomoći euroatlantski put BiH jer to smatra jamcem njene stabilnosti i napretka.

Istaknuo je kako su u NATO-u pri tom svjesni svih izazova s kojima se BiH sada suočava.

“Savez je zabrinut zbog secesionističke retorike, ali i malignog utjecaja Rusije. Sve to prijeti podrivanjem stabilnosti BiH i cijele regije”, kazao je zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

Krišto se pak tijekom sjednice NAC-a zahvalila članicama NATO-a na trajnoj potpori BiH iskazavši spremnost sadašnjeg sastava Vijeća ministara na dalje jačanje suradnje.

“Vaš dolazak u BiH nakon 13 godina je važan signal i prilika za intenziviranje razmjene ideja, a naravno za izgradnju još čvršćih veza koje bi trebale doprinijeti jačanju mira i sigurnosti čemu svi težimo”, kazala je Krišto.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je kako je sjednica NAC-a u Sarajevu događaj od iznimne važnosti.

“To je suštinska i politička i svaka druga poruka i onima koji izvana, iz nekih međunarodnih krugova pretendiraju kontrolirati ovaj dio Europe, a pogotovo onima unutra koji bi eventualno razmišljali o nekim negativnim potezima u predstojećem razdoblju”, izjavio je Konaković.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je kako je od članova NAC-a na sastanku ranije tijekom dana tražio ubrzani ulazak u NATO istaknuvši kako je to cilj koji ionako proistječe iz važećih dokumenata i zakona u BiH.

No srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja nije bila na tom sastanku naknadno je polemizirala s Konakovićem poručivši mu kako on nema pravo govoriti u ime cijele države odnosno kako se u Republici Srpskoj nastavljaju protiviti članstvu BiH u NATO-u.

“Stav RS je jasan. Opredijeljeni smo za suradnju i zadovoljni što je i samim programom (obrambenih) reformi u BiH ukazano da se njime ne prejudicira članstvo u NATO-u”, izjavila je Cvijanović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img