STAV SDA

GENJAC: Sarajevo nije mjesto za održavanje mise

Glavni tajnik Stranke demokratske akcije Halid Genjac je danas u Sarajevu izjavio novinarima da se ta stranka više puta oglasila u vezi najavljenog održavanja mise za žrtve Bleiburga, dodajući da je mnogo tu nesporazuma, „mnogo je različitog gledanja na isto pitanje“.

– S jedne strane imamo autonomije vjerskih zajednica i njihovog prostora. Mi želimo da se to poštuje. S druge strane imamo temu mise i sve ono što je povezano s događajem i brojnim izvršiteljima zločina tijekom rata u BiH, a i na prostoru bivše Jugoslavije. Tako da u nizu tih kontraverznih pitanja, stav SDA je bio da Sarajevo nije mjesto u ovom trenutku za održavanje takve mise, s tom temom – kazao je Genjac, prenosi Fena.

Dodao je da održavanje mise u Sarajevu, samo po sebi, nosi poruke koje su izvor brojnih nesporazuma.

– Dakle, naš stav je da u ovom trenutku nije trebalo misu u takvom kontekstu održavati u Sarajevu. Istovremeno, pozvali smo građane da se uzdrže u smislu izazivanja bilo kakvih incidenata povodom održavanja mise, pogotovo da se uzdrže od upućivanja bilo kakvih ružnih poruka onima koji nisu odgovorni za održavanje mise. Poručili smo da bi bilo kakvi incidenti izazvali dodatne nesporazume, dodatne tenzije, a to Sarajevu nije potrebno – naveo je Genjac./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije