GENJAC: Republika BiH je legitiman cilj i ostvarit ćemo je legitimnim sredstvima

Generalni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac kazao je uoči današnje sjednice Kongresa SDA kako je “Republika Bosna i Hercegovina” legitiman politički cilj koji se u teoriji može ostvariti legitimnim političkim sredstvima.

On je komentirajući reakcije na Programsku deklaraciju SDA naveo da je reakcije izazvao nesporazum, pogrešna tumačenja ili zlonamjerna tumačenja koja se odnose na pitanje Republike Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

“Mislim da se možemo složiti da su svi politički ciljevi koje političke stranke imaju legitimni uz uvjet da se ostvaruju legitimnim političkim sredstvima. Ako kažete da imate cilj zaustaviti sve procese u BiH, blokirati BiH, ukinuti institucije, bojkotirati rad tih institucija… To može biti cilj je legitiman, ali nije ga moguće ostvariti legitimnim sredstvima. Zbog toga je to antidejtonsko djelovanje”, kazao je Genjac.

Kako kaže, ako se kaže da je cilj Republika BiH onda je to legitiman politički cilj i moguće ga je teoretski ostvariti legitimnim političkim sredstvima, ali su ta sredstva rasprava u parlamentu i donošenje odluka u skladu s ustavom i zakonima.

“Moramo razlikovati legitimnost političkih ideja i legitimnost političkih ciljeva. I zato cilj koji nazivate kao politički cilj, on je legitiman sve dok ga kanite ostvariti legitimnim političkim sredstvima i nikako drugačije”, zaključio je Genjac./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije