ŽZH

Za srijedu najavljen Opći štrajk u srednjim školama

Skupština Nezavisnog sindikata uposlenik u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke (NSU ŽZH) je na sjednici održanoj 7. listopada 2021. temeljem rezultata ankete provedene među članovima Sindikata donijela Odluku o stupanju u opći štrajk 24.11.2021. u srednjim školama ŽZH.
Razlozi za štrajk su, između ostaloga:

 1. nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće
 2. nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora
 3. loši uvjeti rada.

Izdvojili smo samo neke od činjenica koje su prethodile pokretanju ovog generalnog štrajka, a izrečene su do sada u više navrata:

 • Kolektivni ugovor prestao je vrijediti 14.2.2019. Od tada pokušavamo potpisati novi.
 • Jedina smo županija u kojoj nije potpisan Kolektivni ugovor s prosvjetom.
 • Prethodni Kolektivni potpisan je 14.8.2017., a prethodilo mu je gotovo trogodišnje pregovaranje! Jedan od uvjeta Vlade za tadašnje potpisivanje bio je da se ne povećavaju plaće tijekom trajanja KU. Pristali smo na to jer nam je obećano kako im treba toliko vremena (jedna i pol godina) da se županijske financije oporave.
 • U pokušajima da se pomaknemo s mrtve točke i u nastojanju da izbjegnemo generalni štrajk, organizirali smo 11 jednosatnih štrajkova upozorenja!
 • Od 11. mjeseca 2018. na naše je inzistiranje održano 28 sastanaka s predstavnicima Vlade. Niti jedan od sastanaka nije rezultirao dogovorom, a svaki je završio riječima: „Strpite se…“
 • Nedavno su objavili kako su nam od 2017. tri puta podigli plaću, ukupno za 15,5%. Prava je istina sljedeća: 2013. godine plaća nam je umanjena za 8% (!), da bi 2017. bilo vraćeno tek 5,5%, a povećanje od 5% iz 2019. nije rezultat dogovora nego jednostrana odluka Vlade nakon što smo najavili kako ćemo pokrenuti proceduru za generalni štrajk. Tada su nas zaustavili jer nam se činilo da će reakcija javnosti, posebice roditelja, biti negativna nakon tog povećanja. Ista stvar dogodila se i nedavno – opet su nam na isti način „dali“ 5% ne bi li nas ušutkali. Ovoga puta nećemo dopustiti da nas na takav način omalovažavaju – bacanjem mrvica!
 • Što konkretno znače ove brojke? Posljednje povećanje kojim Vlada ŽZH slavodobitno maše u medijima predstavlja iznos od 45 do 60 KM, ovisno o godinama staža. Tako će profesor početnik s ovim posljednjim povećanjem imati plaću otprilike 990 KM, manje nego je federalni prosjek! Profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću otprilike 1150 KM, manju nego što ima početnik u susjednoj nam HNŽ!
 • Pojavom korone samo je nama umanjena plaća 10% u svibnju i lipnju 2020. Taj novac nikada nam nije vraćen iako je Županija dobila pomoć iz Federacije, a kasnije i pomoć međunarodne zajednice!
 • Vladu i nadležna ministarstva obavijestili smo 29.9. o tome kako ćemo pokrenuti postupak za generalni štrajk. Do danas nas nitko od njih nije kontaktirao, čak ni ministrica Mikulić!
 • Poslodavac je imao zakonsku obvezu pokrenuti proces mirenja, a nije. Za njih zakon izgleda ne vrijedi.

Sve se intenzivnije pokušavaju proturiti raznorazne dezinformacije kojima se među roditelje i učenike nastoji unijeti nemir pa ovim putem demantiramo sve pokušaje njihova zastrašivanja – učenici ni na koji način neće biti oštećeni! Propuštena nastava bit će nadoknađena, svi će dobiti priliku popraviti ocjene. Ne ovisi o nama koliko će štrajk trajati, ovisi o Vladi kada će nas pozvati na nastavak pregovora. Ignoriranjem nas i naših zahtjeva Vlada i resorno ministarstvo zapravo ignoriraju učenike. Generalni štrajk je zadnje što smo željeli, ne želimo ga ni sada, ali dovedeni smo pred zid i drugoga načina za borbu više nemamo.

Ovih dana dobivamo pozitivne reakcije roditelja i na tome smo im od srca zahvalni. Hvala vam, dragi roditelji. Vaša podrška i razumijevanje daju nam snage da ustrajemo.

Djelatnici srednjih škola Županije Zapadnohercegovačke/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Stanovnici ove zemlje su proglašeni najvećim pijancima na svijetu

Australci su proglašeni najvećim pijancima na svijetu. Međunarodna anketa Global Drugs Survey pokazala je da su se Australci u 2020. opijali u prosjeku 27 puta...