GALIĆ ZA HMS: Komšićeve tvrdnje neprovjerene, paušalne i neosnovane

Direktor Granične policija BiH Zoran Galić odbacio je optužbe člana Predsjedništva BiH Željka Komšića iznesene na račun GP BiH kao “neprovjerene, paušalne i neosnovane”.

Podsjetimo, Komšić je jučer optužio Graničnu policiju BiH da je “pod utjecajem HDZ BiH, kao sestrinske stranke HDZ Hrvatske, te da zbog toga makisimalno štiti granicu prema Hrvatskoj, umjesto zaštite granice BiH sa Srbijom odakle migranti ulaze u našu zemlju”.

“Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se dojam kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Komšić.

– Takve tvrdnje su neprovjerene, paušalne i neosnovane, kazao je za Hrvatski Medijski Servis direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Podsjetio je kako je Granična policija BiH bezbroj puta upoznavala nadležno ministarstvo i Vijeće ministara BiH, da joj za obavljanje redovnih poslova, bez složenog stanja s ilegalnim migrantima, nedostaje 360 policijskih službenika.

-Od kraja 2017. godine s evidentnim manjkom policijskih službenika provodimo pojačane mjere na granici, osobito na istočnom i sjeveroistočnom dijelu, gdje je evidentiran i najveći broj pokušaja i ulazaka migranata iz Srbije i Crne Gore, naglasio je Galić.

Galić je, u izjavi za HMS, naglasio kako su upravo na ovo područje preraspoređeni policijski službenici iz drugih organizacijskih postrojbi, a i sva podrška u službenicima koju GP BiH dobiva od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istragu i zaštitu i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske je na istočnom dijelu granice, gdje službenici u koordinaciji s pripadnicima GPBiH sprečavaju ilegalne prelaske državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

-Samo u prvih šest mjeseci 2019. godine spriječeno je oko 5.000 ilegalnih prelazaka državne granice, ali je evidentno da se povećava i broj ilegalnih migranata unutar BiH na što smo mi kao policijski organ upozoravali pravovremeno ističući da Granična policija BiH s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i brojem službenika ne može riješiti izuzetno složeno stanje na granici, kazao je Galić za Hrvatski Medijski Servis, te dodao kako pripadnici Granične policije BiH obavljaju granične provjere na 83 granična prijelaza u BiH zbog čega samo 15 posto službenika mogu angažirati u nadzoru granice.

-Granične prijelaze ne možemo ostaviti bez službenika, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da u vrijeme povećane frekvencije putnika, tijekom ljetne turističke sezone, nećemo biti u mogućnosti otvoriti više ulaznih i izlaznih traka na najfrekventnijim prijelazima. Tako da će 1.700 graničnih policajaca na graničnim prijelazima morati pružiti maksimum, kao i prethodnih godina za neometan protok putnika, upozorava direktor GP BiH.

Da bi Granična policija mogla 24-satno pokriti istočni dio granice u dužini od 600 kilometara bilo bi, ističe, neophodno više od 1.000 službenika, a trenutno imaju podršku od tek 124 službenika iz drugih policijskih organa.

Galić napominje kako, s druge strane, Uprava za granice Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske raspolaže s oko 6.500 službenika i mnogo kvalitetnijom specijalističkom opremom, i samim tim su u mogućnosti jače štititi vanjsku granicu Europske unije.

-I još jednom ističem da je prioritet Granične policije BiH sprečavanje ilegalnih ulazaka u BiH, ali ova policijska agencija je nadležna za nadzor i kontrolu granice ne samo na istoku, već na čitavoj teritoriji BiH, napominje Galić.

Dodaje da je neophodno jačanje operativnih kapaciteta ove agencije, osobito u nabavci sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice.

-Za rješavanje složenog stanja na granici, a samim tim i unutar BiH potreban je angažman većeg broja institucija u BiH, kao i međunarodnih organizacija u kontekstu donacije specijalističke opreme, naglašava Galić. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije