O JEDNOSTRANOM POTEZU PREDSJEDNIKA SDA

Galić za Direktno: Ako međunarodna zajednica ne reagira na Izetbegovićevo kršenje sporazuma to će legitimirati pravno nasilje nad Hrvatima

U srijedu je održan još jedan u nizu pregovora izaslanstava HDZ-a BiH i SDA gdje je ponovno dogovoreno – ništa. Nakon sastanka, lider SDA Bakir Izetbegović ponovio je svoj radikalni stav o bh. Hrvatima kao nacionalnoj manjini u vlastitoj državi.

Izetbegović je kazao kako bez formiranja federalne vlade nema razgovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH, a s čim se ne slaže Čović.

“SDA će inzistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH. Bolje je sve odgoditi dok se ne završe izbori. Čemu izmjene Izbornog zakona, ako se neće implementirati rezultati izbora”, kazao je Izetbegović nakon sastanka s Čovićem.

Izetbegović je rekao da je Čoviću poručio da ne može “manjina poništavati volju većine” te da se mora odustati od mehanizama koji to koče.

Novinar Hrvatskog medijskog servisa (HMS) Branimir Galić kazao je za Direktno kako je nedopustivo uvjetovanje promjena Izbornog zakona formiranjem vlade Federacije.

“Izetbegović se, kao predsjednik vodeće bošnjačke stranke, prema Hrvatima pokušava odnositi kao suveren prema svojim podanicima. Njegov današnji potez malobrojne je doista iznenadio jer kršenje sporazuma na koji stavi potpis je jedna od osnovnih političkih odrednica stranke kojoj je na čelu, a kojoj je osnivač njegov otac Alija. Uvjetovanje razgovora o izmjeni Izbornog zakona imenovanjem nove Vlade Federacije BiH je pravno nasilje, kršenje obveza potpisanih u Daytonu, ali i novi destabilizirajući faktor u odnosima Hrvata i Bošnjaka u cjelini”, kazao je Galić.

Novinar HMS-a smatra kako bi međunarodna zajednica trebala oštro reagirati na Izetbegovićeve izjave.

“Međunarodna zajednica, koja je poslovično, vodeći se linijom manjeg otpora, na strani velikobošnjačkog nacionalizma, morala bi oštro reagirati na poteze SDA i Izetbegovića jer su Sattler, Nelson, Inzko, Field i Kavalec u svojstvu svjedoka potpisali ‘Politički sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH’ sredinom lipnja. Rok za završetak pregovora po tome je sporazumu konac prosinca ove godine”, ocijenio je Galić za Direktno.

Galić je podsjetio na kršenje sporazuma od strane Izetbegovića ocijenivši to “pravnim nasiljem”.

“Ako predstavnici međunarodne zajednice ne reagiraju na Izetbegovićevo kršenje potpisanog sporazuma to će biti prešutna legitimacija pravnog nasilja nad političkim pravima Hrvata i pristanak na stvaranje Federacije BiH kao unitarnog bošnjačkog entiteta koji bi bio pandan Republici Srpskoj”, rekao je Galić.

Galić kaže da bi se uz nepromijenjen Izborni zakon politički predstavnici bh. Hrvata trebali povući iz izvršne i zakonodavne vlasti.

“Ako se ovo uistinu i dogodi u skorijoj budućnosti politički predstavnici Hrvata trebali bi prestati sudjelovati u radu izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH i jasno artikulirati što zahtijevaju kako bi se ponovno vratili u parlamentarne klupe i na sjednice Vlade FBiH”, rekao je HMS-ov novinar./R. I./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije