GALIĆ ZA AP: BiH ne može da se izbori s priljevom migranata

Šef granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić, upozorio je da se pripadnici te službe ne mogu izboriti sa “priljevom migranata duž istočne granice zemlje sa Srbijom” i da situacija lako može eskalirati i ugroziti ukupnu stabilnost, kako navodi AP, politički krhke nacije.

Galić je za američku agenciju rekao kako je osiguravanje čitave granice od 1.600 kilometara, duž poznate migracijske rute u Europu, poput “Sizifovog posla”.

Agencija objašnjava kako je to referenca na grčkog mitskog heroja koji je osuđen da vječno gura kamen uzbrdo samo kako bi se kamen svaki put kada stigne do vrha otkotrljao dolje.

“U stalnoj smo borbi da odvratimo migrante, ali oni nikada ne odustaju”, rekao je Galić, napominjući i kako njegova služba nema dovoljno ljudstva.

Opisujući obujam problema, Galić je naveo da “ponekad nalaze žene koje su u osmom mjesecu trudnoće, maloljetnu djecu i da daju sve od sebe da se moralno odnose prema njima, poštujući sve međunarodne konvencije (o ljudskim pravima)”.

Od početka godine, u BiH je stiglo više od 13.000 migranata, prema statistikama Vijeća ministara BiH. BiH nije u mogućnosti osigurati im odgovarajući smještaj i mnogi su bez pristupa toplim obrocima, tuševima ili odgovarajućoj medicinskoj njezi, na sve veću zabrinutost lokalnih zajednica, prenosi agencija./Tanjug/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije