Franjo, prvi papa na Venecijanskom bijenalu

Argentinski Papa obišao je svijet u svojih 11 godina na čelu Katoličke Crkve, ali nije putovao od posjeta francuskom gradu Marseilleu u rujnu.

Zbog bronhitisa bio je prisiljen otkazati put u Dubai u prosincu, gdje se trebao obratiti na UN-ovim pregovorima o klimi.

Papa se u ožujku u posljednji tren povukao s uskrsnog događaja, nakon što je nekoliko tjedana patio od onoga što je Vatikan nazvao “lakom gripom”.

Papina prva postaja u Veneciji ženski je zatvor na otoku Giudecci, gdje je sletio helikopterom i gdje se održava izložba u sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala.

Sastat će se sa zatvorenicima

U bivšem samostanu u kojem su sada smješteni dugogodišnji zatvorenici, papa Franjo – koji se dugo zauzima za prava marginaliziranih ljudi – sastat će se s nekim od 80 zatvorenika i posjetiti izložbu.

Umjetnička predstava “Mojim očima” bavi se svakodnevicom zatvorenika kroz radove 10 različitih umjetnika.

“Bit će to povijesni trenutak jer će on biti prvi papa koji će posjetiti Venecijanski bijenale”, rekao je glavni kustos izložbe Jose Tolentino de Mendonca.

Posjet “jasno pokazuje želju Crkve za učvršćenjem plodnog i bliskog dijaloga sa svijetom umjetnosti i kulture”.

Misa na Markovu trgu

Nakon posjeta zatvoru, obratit će se i družiti s mladima u bazilici Santa Maria della Salute, znamenitoj crkvi na južnom kraju Velikog kanala.

Odatle će Papa krenuti prema Trgu sv. Marka i predvoditi misu koja počinje u 11 sati.

Veneciju bi trebao napustiti u 13 sati, nakon što je postao četvrti papa koji je posjetio grad, nakon Pavla VI. (1972.), Jean-Pavla II. (1985.) i Benedikta XVI. (2011.).

Venecijanska biskupija jedna je od najvećih u Italiji, sa 125 župa, i blisko je povezana s papinstvom. Trojica mletačkih patrijarha postali su pape u 20. stoljeću.

Franjin posjet odvija se isti vikend kada Venecija uvodi novu ulaznicu za jednodnevne izletnike, radi ublažavanja pritiska turizma na mjesto UNESCO-ve svjetske baštine.

Oslobođen kupnje ulaznice u Veneciji

Kao gost, on će biti oslobođen kupnje ulaznice od pet eura, ali će hodočasnici koji dolaze na njegovu misu, a ne žive u Italiji, morati platiti.

Papa, koji koristi invalidska kolica, zadnjih godina ima sve veće zdravstvene probleme, od bolova u koljenu do operacije kile i debelog crijeva.

Unatoč njegovu krhkom zdravlju, Vatikan planira ambiciozno putovanje u Aziju u rujnu, te posjete Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Istočnom Timoru i Singapuru tijekom 12 dana.

Prije toga, Papa bi trebao obaviti još dva putovanja unutar Italije, u Veronu u svibnju i Trst u srpnju./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img