Francuska se oprostila od bivšeg predsjednika Jacquesa Chiraca

Svjetski lideri, prošli i sadašnji, stajali su u ponedjeljak u Parizu u tišini tijekom sahrane za Jacquesa Chiraca, francuskog predsjednika koji je u svojoj državi upamćen po karizmi, a u inostranstvu zbog protivljenja invaziji na Irak 2003. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, ruski predsjednik Vladimir Putin i bivši američki predsjednik Bill Clinton bili su među ožalošćenima u crkvi Saint Sulpice na misi održanoj u znak sjećanja na Chiraca, koji je umro prošlog tjedna u 86. godini, prenosi Reuters.

Pogrebni lijes, pokriven francuskom zastavom, bio je postavljen u prednjem dijelu crkve nakon što su ga donijeli u povorci pod pratnjom policijskih motociklista koja je prošla ulicama Pariza.

Chirac, koji je bio predsjednik u razdoblju od 1995. do 2007., uživa poštovanje mnogih Francuza jer se pod njegovim vodstvom Francuska nametnula u ulozi globalnog igrača, što ga je stavilo u sukob s Washingtonom u vezi s njegovim stavovima vezano za invaziju na Irak 2003. godine.

Chirac je od svojih najranijih godina bio pripadnik francuskog establishmenta, ali imao je i sposobnost povezivanja s običnim ljudima izvan urbane elite. Presuda suda od prije nekoliko godina vezana za zloupotrebu javnih sredstava narušila je njegov imidž.

“Ovaj bivši predsjednik imao je pravu ljubav prema ljudima, podjednako u ulicama Elizeja i u dnevnoj sobi farmera”, rekao je pariški nadbiskup Michel Aupetit pred otprilike 2.000 ljudi okupljenih u crkvi.

Rekao je da je Chirac utjelovio ljubav prema svome bližnjem koja nedostaje današnjem društvu.

“Zbogom i hvala monsieur Chirac”, dodao je Aupetit.

Chiracova udovica Bernadette bila je odsutna s pogrebne mise zbog slabog zdravlja, rekao je nadbiskup. Ranije, 86-godišnja Bernadette i ostali članovi Chiracove obitelji prisustvovali su privatnoj pogrebnoj službi u hotelu Des Invalides, javnoj zgradi u kojoj je Chiracovo tijelo ležalo tijekom vikenda.

Ostali čelnici na sahrani u Saint-Sulpiceu bili su njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i libanonski premijer Saad al-Hariri. Princ Edward, najmlađi sin britanske kraljice Elizabete, također je prisustvovao. Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker napustio je službu ranije zbog zdravstvenih razloga.

Predsjednik Macron ugostit će čelnike država na ručku u Elizejskoj palači, iako se očekivalo da će Putin otići prije ručka.

Macron, koji je imao tmuran izgled na licu, sagnuo je glavu pred Chiracovim kovčegom prije nego što je 10 pripadnika elitne republikanske garde podiglo kovčeg na ramena i izašlo iz dvorišta zgrade dok je svirao Chopinov pogrebni marš.

Posljednja tri francuska predsjednika koja su umrla, Charles de Gaulle, Georges Pompidou i François Mitterrand, svi su imali pogrebne mise u katedrali Notre Dame.

Crkva Saint-Sulpice izabrana je za Chiracovu pogrebnu službu jer je Notre Dame djelomično uništena u požaru u travnju ove godine.

Chirac će biti sahranjen kasnije u ponedjeljak na groblju Montparnasse u Parizu, pored njegove kćeri Laurence, koja je umrla 2016. godine./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

AUSTRALIJA

Rudarski div eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog...