Hrvatski Medijski Servis

FOTO/VIDEO Lavine zatrpale Austriju, troje mrtvih, mnogo nestalih. Najgore dolazi

Foto: Polizei Salzburg

Vremenske promjene su tijekom vikenda na vrhuncu skijaške sezone izazvale diljem Austrije niz opasnih lavina. Austrijski mediji javljaju da je poginulo troje ljudi, dok su mnogi zasad nestali, a tisuće skijaša i turista odsječene su od ostatka zemlje zbog nanosa snijega koji su blokirali mnoge puteve.

Troje poginulih čija je smrt dosad potvrđena su skijaš iz Njemačke, kojeg je lavina zatrpala kod mjesta Schoppernau u pokrajini Vorarlberg, kao i još jednog njemačkog turista kod popularnog skijaškog odredišta Damüls u blizini Bregenza, koji se također nalazi u Vorarlbergu. Treća potvrđena žrtva je 24-godišnja snowboarderica iz Švicarske, koja je upala u procijep dubok 20 metara izvan piste i poginula, prenosi Index.hr.


Snijeg pada i danas

Svemu je prethodio gusti snijeg u subotu navečer koji je na postojeći snježni pokrivač dodao u dolinama između 40 i 60 centimetara novog nanosa, a na planinama i do metar. Nadležne službe su u nedjelju ujutro proglasile veliku opasnost od lavina, dižući stupanj uzbune na 4, što je drugi najveći stupanj opasnosti.

Snijeg je u mnogim dijelovima Austrije nastavio padati i danas te je u nekim pokrajinama izmjereno novih 30 centimetara, što sve značajno otežava napore spasilaca. I dalje prijeti velika opasnost od novih lavina, s obzirom na to da se novi snijeg nije uspio stabilizirati i stvrdnuti, upozoravaju stručnjaci, a prenose austrijski mediji.


Lavine u većini austrijskih pokrajina

Velika opasnost od lavina proglašena je u austrijskim pokrajinama Vorarlberg, Tirol, Donja Austrija, Štajerska i Salzburg. U potonjoj je u lavini nestao mladi par Austrijanaca, 23-godišnja djevojka i njen 28-godišnji partner, koji dolaze iz lokalnog skijaškog mjesta Abtenaua.

Za njima se traga od sinoć, u akciji su i planinska policija i spasilačke službe. No području u kojem je nestao mladi par prijeti akutna opasnost od lavina pa je potraga za nestalima morala u jednom trenutku biti prekinuta kako se ne bi ugrozio i život spasilaca. Glasnogovornica lokalne policije je za medije izjavila da je u nedjelju navečer bilo više lavina u okolici Abtenaua, dok je potragu helikopterom onemogućila snježna oluja.

Turisti ne slušaju upozorenja nadležnih službi

Kod mjesta Bad Vigaun je lavina pokrila deset osoba, ali sve su spašene. Spašen je i 23-godišnji snowboarder iz Njemačke, koji je morao provesti noć sa subote na nedjelju na planini nakon što je zbog loše vidljivosti skrenuo sa skijaške staze i nakratko nestao. U Donjoj Austriji se, pak, traga za dvojicom muškaraca iz austrijskog grada Kremsa, 54-godišnjakom i 58-godišnjakom, koji su nestali u snježnoj oluji u okrugu Lilienfeld. Dvojica prijatelja su inače planinari, a akciju spašavanja prekidaju loše vremenske prilike.

Odsječena su brojna mjesta u kojima se nalaze tisuće Austrijanaca i turista. Primjerice, oko 12 tisuća turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontroliranom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto.

Veliki problem je i to što neki turisti ne poštuju upozorenja nadležnih službi. U Štajerskoj u okrugu Liezen je skupina od 12 turista odlučila otići do područja ugroženog opasnošću od lavine te je pomaknula i ograde koje su službe postavile na cestu, no uskoro su njihova tri automobila bila zatrpana snijegom. Gorska služba spašavanja ih je ipak izvukla iz lavine unatoč situaciji visokog rizika.

U nedjelju 14 tisuća kućanstava ostalo bez struje

U pokrajini Salzburg, kod mjesta Pinzgau, jedan je vlak četiri sata bio zarobljen na pruzi zbog stabla koje je palo na tračnice uslijed snježne oluje.

U vlaku je bilo oko 300 putnika. Osim prometnih problema, snježne oluje su u Austriji izazvale i nestanke struje: u Gornjoj Austriji je u nedjelju bez struje bilo oko 6 tisuća kućanstava, dok je u Donjoj Austriji pogođeno oko 8 tisuća kućanstava.

Prognoze za Austriju nisu dobre. Na sjeveru zemlje do četvrtka se očekuje još 70 do 100 centimetara snijega, javlja servis Severe Weather Europe.


About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte