FOTO: Svečano otvorena retrospektivna izložba Vojina Bekića

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača večeras je otvorena retrospektivna izložba koja nosi naziv „Svjetlosne forme“, jednog od najvećih hrvatskih kipara 20. vijeka Vojina Bakića. Izložba je u Mostar je došla nakon predstavljanja u Zagrebu, Banja Luci i Sarajevu.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić.

Sam naziv izložbe „Svjetlosne forme“ je ime umjetnikovog najznačajnijeg apstraktnog ciklusa i simbolično predstavlja sve ono čemu je umjetnik težio. „To su te forme koje svjetlucaju, a koje izražavaju jednu, svojevrsnu, utopiju modernizma, utopiju modernističkih umjetnika koji su svojim stvaralaštvom željeli stvoriti bolji i humaniji svijet“, kazala je kustoskinja izložbe i urednica kataloga, Nataša Ivančević.

Kustos izložbe je rekla kako su na izložbi predstavljeni i radovi suvremenih umjetnika koji se bave njegovim spomenicima s različitih autorskih pozicija.

Ljubitelji umjetnosti imaju priliku pogledati 165 radova, od toga 100 skulptura iz svih stvaralačkih perioda, potom crteže, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, te audio i filmske sadržaje.

Riječ je o umjetniku velike stvaralačke energije, koji je tijekom svoje pedesetogodišnje umjetničke karijere realizirao veliki broj radova izuzetnog umjetničkog kvaliteta.

Ovom izložbom obilježava 100 godina od Bakićevog rođenja, te nastavlja intenzivnije povezivanje srodnih muzejskih institucija u gradovima regije.

Ivančević se našalila kako su Rolling Stonesi došli u Mostar jer su svu tehničku opremu, radove i skulpture dovezli kamionom dugim 17 metara.

Unuka Ana Martina Bakić je izjavila kako joj je drago što su u Mostaru i kako joj je posebno zadovoljstvo što će izložbu imati priliku vidjeti mlađi naraštaji, te se zahvalila svima koji su došli po ovako lošem vremenu na otvaranje izložbe.

Bakić je na kraju izrazila veliku zahvalnost  Zakladi Hrvatska kuća – Croatia House, Gradu Mostaru i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, koji su pomogli gostovanje i financiranje izložbe, kao i medijskom pokrovitelju gostovanja u Mostaru: Večernjem listu.

Izložba u Mostaru ostaje otvorena do 19. travnja 2015./G. Krišto/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije