FORTO UNATOČ JUČERAŠNJEM SASTANKU: Mi smo za promjenu Ustava

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto komentirao je sastanak u Laktašima koji je nedavno održan, ali i presudu u slučaju “Respiratori”.

Forto je rekao kako je danas održan sastanak u Europskoj komisiji, navodeći da je riječ o naknadnom radu nakon posjete visokih dužnosnika BiH.

– Bio je šarolik sastav na sastanku, bila je trojka i HDZ – kazao je Forto.

Upitan razgovarali se o ustavnim i izbornim reformama, Forto je je za N1 odgovorio:

– Ovisi koga pitate. Ako pitate EU imate jasnih 14 prioriteta gdje je navedeno šta je sve potrebno. Nigdje ne piše, ovo je najvažnije, a ovo možete kasnije. Svi su izlistani prioriteti. Ako govorimo o izmjenama Izbornog zakona, postoje tri: politička, ovo oko SIP-a i treći integritet koji će unaprijediti izborni proces. U sve te tri se može razgovarati.

Stav trojke, mislim da ne griješim, jeste biranje članova Predsjedništva. Iako HDZ insistira da to riješimo bez mijenjanja Ustava, mi nismo za to da se nešto riješava parcijalno. Zašto bi rješavali samo jednu dimenziju, mi insistiramo da se rješava kroz Ustav da se implementiraju sve presude, kazao je Forto, iako je i jučerašnji sastanak pokazao da ne postoji dvotrećinska većina za izglasavanje ustavnih promjena u Parlamentu BiH.

Predsjednik NS govorio je i o atmosferi u pregovorima.

Sjedimo za istim stolom, svatko govori što je njemu najvažnije. Mi smo ušli u situaciju gdje je jednoj stranci to najvažnije pitanje. Moramo slušati i moramo razgovarati. Ja ne diktiram javni prostor, ja bih volio da se priča o digitalizaciji i dobrim stvarima koje smo uradili.

Kako je rekao, najveći broj uvjetovanja koje je do sada čuo su iz Banje Luke.

Kada je riječ o razgovorima i dogovorima, upitan je o sastanku u Laktašima.

– Ovo prvi put govorim, nisam se još izjasnio. Ja nisam u politici 100 godina. Samo sam jednom doživio da sjedite s partnerima, dogovarate se i razgovarate cijeli dan i dogovorite kako idete dalje. Otvore se vrata, ispred čekaju kamere i osoba s kojom ste se dogovarali kaže nešto sasvim drugo. Sada ja gledam u čudu.

To nam se događalo kada smo formirali vladu šestorke, to je DF radio. Ovo je prvi put da se dogodilo da smo sjedili, razgovarali i onda izađe u javnost dokument koji je neautoriziran. Košarac nije bio na sastanku, ja sam bio i govorim vam kako je bilo.

Razgovaralo se o puno stvari, moramo o svemu i konkretno stav o izboru članova Predsjedništva jeste da se ide u izmjenu Ustava kako bi uradili cijeli paket za to pitanje iz Izbornog zakona.

Jedini razlog što se taj sastanak dogodio jeste naša šansa u ožujku. Dajte da dogovorimo izmjene zakona o sukobu interesa – izjavio je Forto.

Forto je komentirao i presudu u slučaju “Respiratori”.

– Mislim da presuđeni kriminalac nema što tražiti u emisijama i govoriti što misli o vlastitoj presudi. Presuđenog kriminalca dovodite u emisiju da se brani i glumi heroja i Robina Huda.

Podsjećam vas, svi želimo zaboraviti pandemiju, nevjerojatno je da u trenutku kada je cijeli svijet stao, kada su blokirani gradovi, države, granice u svijetu i u tom trenutku neko odluči da će pribaviti korist nabavkom medicinske opreme – poručio je Forto za N1./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img