Hrvatski Medijski Servis

Financijska policija upala u Razvojnu banku FBiH

Financijska policija Federacije ušla je u Razvojnu banku FBiH i češlja poslovne knjige ove institucije od 2014. godine do danas, saznaje „Dnevni avaz“.

Kako su istakli izvori sarajevskog lista iz Financijske policije i Razvojne banke, koji su željeli ostati anonimni, pod lupom istražitelja naći će se sve odluke koje su donosili Uprava Razvojne banke sa Salkom Selmanom na čelu i Nadzorni odbor.

Financijska policija trebala bi istražiti na koji su način u ovoj banci donošene odluke i kako i kome su dodjeljivani milijuni maraka, za što su Vlada FBiH, ali i javnost već duže vrijeme uskraćene.

Glavni krivac za svojevrsnu blokadu u kojoj se našla Razvojna banka, a time i gospodarstvo FBiH, jeste Fadil Novalić, federalni premijer, koji već drugu godinu ne saziva Skupštinu ove banke, jer je on ujedno i predsjedavajući njene skupštine. Time je Novalić prekršio Zakon o Razvojnoj banci, jer prošle godine nije sazvao nijednu sjednicu Skupštine, što je bio u obvezi, navodi sarajevski list.

Kako tvrde “Avazovi“ izvori, jučer su u Razvojnoj banci užurbano kopirali materijale koje su tražili istražitelji. Njih posebno zanimaju odluke donošene u proteklom razdoblju. Naročito one o dodjeli kreditnih sredstava, koje je donosio krnji Kreditni odbor koji je kontrolirao predsjednik Uprave i kadar SDA Salko Selman.

Naime, punopravno članstvo u Kreditnom odboru, koji je donosio odluke o višemilijunskim sredstvima, prema zakonu su imala i tri vršitelja dužnosti izvršnog direktora Razvojne banke, ali njima je to bilo onemogućeno.

Aktualna istraga trebala bi pokazati na koji su način članovi Nadzornog odbora iz SDA eliminirali dvoje v. d. direktora iz drugih stranaka, odnosno umjesto da doprinesu njihovom imenovanju, otpustili su ih, čime su otvoreno pokazali da je u ovom slučaju prevladao osobni interes o tome tko će i kako kontrolirati poslovanje banke.

Pritom im je pomogao Novalić, koji nije htio sazvati Skupštinu koja je trebala donijeti odluku o raspisivanju natječaja za pozicije izvršnih direktora. Istovremeno, list saznaje da je vršiteljica dužnosti izvršne direktorice, koja je kadar SDA, zadržana na poslovima savjetnice u Razvojnoj banci, što će, također, biti predmet istrage.

Financijska policija trebala bi preispitati i jesu li pojedini članovi Nadzornog odbora koje je imenovala SDA u sukobu interesa. Također, istražitelje zanimaju i plasirani, a navodno nenaplativi krediti, od kojih su neke, kako Avaz neslužbeno saznaje, članovi Odbora iz SDA predložili za otpis. Razvojna banka plasirala je navodno oko 30 milijuna maraka kredita koje trenutno drži u kategoriji nenaplativih.

Odnos Novalića i SDA prema Razvojnoj banci, osim toj financijskoj instituciji, najviše štete nanio je gospodarstvu FBiH, kojoj bi dobro došla kreditna sredstva, a banka ih već duže od godinu ne plasira u obimu i dinamici koje je imala ranije./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte