POTVRĐENO IZ UNO BiH

Fikret Hodžić platio dug za PDV, tražio da mu se oproste zatezne kamate

Kompanija „FH Srebrena malina“ danas je uplatila iznos od 452.475 KM duga za PDV, potvrdio je za „Avaz“ Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO BiH.

Podsjećamo, radi se o dugu po osnovu PDV-a, koji je ova kompanija prijavila kao obavezu za uplatu u travanjskoj PDV prijavi.

– Kako obaveza nije uplaćena na vrijeme, obveznik „FH Srebrena malina“ ušao je u postupak prinudne naplate, tako da je obvezniku obračunat naknadni teret prinude koji iznosi 5 posto osnovnog duga, kao i zatezna zakonska kamata koja iznosi 0,04 posto svakog dana zakašnjenja uplate obaveze. Iz tog razloga, na današnji dan ukupna obaveza ovog poreznog obveznika iznosi 473.956 KM, a kako je obveznik danas uplatio iznos od 452.475 KM, na kartici obveznika i dalje ostaje obaveza za uplatu 21.481 KM, što znači da je obveznik i dalje u dugu u UNO BiH– pojasnio je Kovačević.

Dodao je da je 21. svibnja 2020. godine Uprava za neizravno oporezivanje zaprimila molbu kompanije „FH Srebrena malina“ kojom se traži otpis naknadnog tereta prinude i zateznih kamata. U toj molbi navodi da je uredno prijavila i pokušala uplatiti obaveze po osnovu PDV-a, u iznosu od 452.475 KM, ali da zbog rješenja Suda BiH broj: S1 2 K 035494 20 Krn 2 od 8. svibnja 2020. godine, kojim su blokirani računi i privremeno obustavljeno izvršenje svih financijskih transakcija, uplata obaveze po osnovu PDV-a nije realizirana u zakonskom roku – istaknuo je Kovačević.

– U skladu s važećim zakonskim propisima UNO ne može udovoljiti takvom zahtjevu iz razloga što trenutno ne postoje nikakve olakšice niti izmjene postojećih zakonskih propisa, pomoću kojih bi se obustavio obračun zatezne kamate i naknadnog tereta prinude, odnosno period prinudne naplate, koji je posljedica podnošenja prijave samooporezivanja bez plaćanja ili kašnjenja u plaćanju obaveza po osnovu prijave samooporezivanja – pojasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, preostalih 20 respiratora još uvijek stoje uskladišteni na Aerodromu Sarajevo.

– Carinski postupak uvoza u BiH ovih 20 respiratora još uvijek nije okončan, a respiratori će moći ući u carinsko područje onog trenutka kada se uplate uvozna davanja– rekao je Kovačević./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZVORNIK

Iz Drine izvučeno tijelo muškarca

U rijeci Drini kod Zvornika pronađeno je beživotno tijelo nepoznatog muškarca, a pretpostavlja se da je riječ o ilegalnom migrantu, priopćeno je iz PU...