Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

FIFA više nije mogla zažmiriti: Epska nepravda koja je pokrenula povijesne promjene

Malo nepriznatih golova je imalo toliki utjecaj na nogomet. Veliki sudački previd 2010. natjerao je FIFA-u na uvođenje promjena koje će kulminirati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Njemačka je na Svjetskom prvenstvu 2010. bila pravi hit. “Elf” je dovršio svoju preobrazbu i svijetu se predstavio u novom ruhu: nova, multikulturalna Njemačka igrala je lijepo, atraktivno i lepršavo, na način na koji se stereotipno ne očekuje od “Die Mannschafta”, prenosi gol.hr.

Na putu do konačnog trećeg mjesta zabili su 16 golova, najviše na turniru, a četiri su završila u mreži ljutog rivala Engleske. Bio je to kraj njihove, kako su je nazivali u domovini, ”zlatne generacije”, koja ipak nikad nije do kraja opravdala očekivanja i doista postala zlatna.

Međutim, na velikoj pobjedi Njemačke ostala je mrlja: jedan veliki sudački previd koji je pokrenuo povijesne promjene. Njihov je konačni rezultat uvođenje VAR-a, koji će se premijerno koristiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Englezi su već počeli slaviti, a onda je uslijedio šok

Njemačka je protiv Engleske krenula u svom ritmu i već nakon pola sata vodila 2:0; činilo se da će sjajna mlada momčad pregaziti velike rivale. No Englezi su u 37. smanjili preko Matthewa Upsona, a samo minutu kasnije dogodio se sporni trenutak koji je obilježio utakmicu, ali i cijelo prvenstvo.

Njemačka je na kraju slavila s 4:1 i prošla u četvrtfinale, ali tko zna kako bi se utakmica razvijala da nije bilo ovog teškog previda. Bio bi to drugi engleski gol u minuti koji bi imao veliki psihološki učinak na obje strane; drugo poluvrijeme sasvim sigurno ne bi bilo njemačko odrađivanje posla.

Previd koji se nije mogao ignorirati

Čelnici FIFA-e više nisu mogli zažmiriti na nepravdu koju je vidio cijeli svijet, u utakmici koja je pravi klasik svjetskog nogometa.

‘Nakon dosadašnjeg iskustva na ovom prvenstvu bilo bi besmisleno ne otvoriti temu tehnologije, o kojoj ćemo raspravljati na sljedećoj sjednici”, rekao je tadašnji predsjednik FIFA-e Sep Blatter.

Prvi korak u tehnološkoj nogometnoj revoluciji dogodio se četiri godine kasnije u Brazilu, kada je predstavljena gol-tehnologija. Blatter je u međuvremenu zbog korupcijskog skandala postao bivši, a njegov nasljednik Gianni Infantino odlučio se za sljedeći korak.

U Rusiji će se koristiti VAR, koji se posljednjih godina manje ili više uspješno testira u raznim natjecanjima, a sada ga čeka izlazak na najveću scenu. Bit će to sasvim sigurno jedna od glavnih priča Svjetskog prvenstva: VAR još uvijek nerijetko izaziva konfuzije, a na njegovo korištenje ima i podosta pritužbi./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte