FIFA ignorirala ucjene europskih velikana i izglasala Bobanov prijedlog

FIFA je predvođena predsjednikom Giannijem Infantinom i njegovim savjetnikom Zvonimirom Bobanom donijela dvije ideje kako reprezentativni i klupski nogomet učiniti zanimljivijim, piše Index.hr.

Prva ideja bila je globalna Liga nacija, natjecanje po uzoru na UEFA-inu Ligu nacija. Međutim, od toga se moralo odustati jer je reprezentativni kalendar prenatrpan.

Druga ideja je promjena formata Svjetskog klupskog prvenstva, ali su Infantino i Boban i tu doživjeli razočarenje. Planirali su da na Svjetskom klupskom prvenstvu nastupe čak 24 najbolje momčadi, ali su dobili odbijenicu od Europske nogometne organizacije (ECA).

Čak 15 velikana poput Uniteda, Barcelone i Ajaxa poručilo je u pismu FIFA-i da se protive promjeni Svjetskog klupskog prvenstva i da nijedan član ECA-e neće na njemu sudjelovati.

Ipak, zahtjev klubova je odbijen, FIFA je ostala pri svome, ignorirala je ucjene europskih velikana i na svjetskom klupskom prvenstvu od 2021. igrat će 24 kluba.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je bio jedini koji je glasao protiv proširenja SP-a za klubove, dok je ostalih pet konfederacija FIFA-e glasalo za ovaj prijedlog.

Prvo izdanje novog natjecanja bit će održano u srpnju 2021. godine, a sudjelovat će prvaci Lige prvaka i Europa lige u posljednje četiri sezone (osam momčadi, među kojima su tamo već Real Madrid i Atletico kao pobjednici Lige prvaka i Europa lige prošle godine). Južna Amerika bi osigurala šest momčadi, dok bi Afrika, Azija i CONCACAF imali po tri, a Oceanija jednog predstavnika.

Ako je ista momčad prvak više puta tijekom četiri godine svakog perioda, zamijenit će je sljedeći u rangiranju svake kontinentalne konfederacije. Igralo bi se u formatu od osam grupa od tri momčadi u kojima će osam pobjednika ići u četvrtfinale.

Ostaje jedino pitanje kakvog smisla ima to natjecanje ako će se najbolji europski klubovi držati obećanja da ga neće igrati…/HMS/

Najnovije

DR. PAVLIČIĆ UPOZORAVA

Zatvorite kovčeg, Amfilohijevo tijelo je leglo zaraze

Doktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nevenka Pavličić obratila se predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela tražeći od njega da izda nalog da se zatvori kovčeg...