FEDERALNI PARLAMENT Zastupnici iz USŽ predložili mjere za ublažavanje migrantske krize

Skupina zastupnika iz Uskosanske županije, u želji da USŽ lakše podnese teret migrantske krize u Federaciji BiH odnosno Bosni i Hercegovini, predložila je nekoliko mjera tražeći da ih Zastupnički dom Federalnog parlamenta izglasa kao zaključke današnje tematske sjednice posvećene upravo migrantskj krizi.

Među mjerama vezanim za zdravstveni i sigurnosni aspekt krize, krajiški zastupnici predlažu da Zastupnički dom zatraži od Vlade FBiH izdvajanje četiri milijuna KM – tri za Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja u USŽ, a milijun za opremanje kantonalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH traže izmjene odredbi Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba što žele zatražiti azil u Bosni i Hercegovini, a od Vijeća ministara zasebno, da hitno donese strategiju za upravljanje migrantskom rutom u BiH kako bi kriza bila što ravnomjernije raspoređena u državi.

Prvom od predloženih mjera, federalni zastupnici iz USŽ zatražili su da odmah prestane govor mržnje prema migrantima i prikazivanje Unsko-sanske županije u negativnom kontekstu. U vezi s tim su obrazložili da osuđuju govor mržnje i kontroverzne tekstove u medijima i na društvenim mrežama.

Narednim mjerama, krajiški zastupnici traže da Vijeće ministara uputi notu svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske, Europskoj komisiji i UNHCR-u, u kojoj će upozoriti na kršenje Konvencije o statusu izbjeglica.

Prema pdacima nevladinog sektora, u Bosnu i Hercegovinu su vraćeni migranti koji nikad nisu bili na njenoj teritoriji, što je tom konvencijm zabranjeno, obrazložili su pritom ovi zastupnici u njihovom prijedlogu zaključaka današnje tematske sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PRVORAZREDNO POLITIČKO I KULTUROLOŠKO PITANJE

Rusija zabrinuta zbog turskih planova u vezi s Ajom Sofijom

Ruske vlasti i Pravoslavna Crkva izrazile su u ponedjeljak zabrinutost zbog spremnosti koju je javno očitovao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan da nekadašnju Baziliku...