Federalni parlament odobrio da poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima za povremene poslove

Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu.

Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

– Povremeni i privremeni poslovi omogućavaju poslodavcu da tijekom godine u trajanju od šest mjeseci mogu angažirati studente bilo da se radi o redovnitim, izvanrednim ili koji studiraju na daljinu. Vjerujem da će poslodavci iskoristiti radnu snagu studenata – rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Nada se da će ovo zakonsko rješenje usvojiti i Dom naroda kako bi stupilo na snagu, te “studentima već ovog ljeta omogućiti da rade“. Tijekom rada, imali bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

– Ovo je početak reforme tržišta rada u Federaciji BiH, naglasio je Delić govoreći o predloženim dopunama Zakona o radu./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img