FEDERALNA INSPEKCIJA: Od siječnja do rujna evidentirano 5.005 osoba na radu “na crno”

Federalna uprava za inspekcijske poslove započela je 14. listopada vršenje drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u 2019. godini s ciljem suzbijanja sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji će trajati do kraja tekuće godine.

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na području svih deset županija Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji sa županijskim upravama za inspekcijske poslove, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova koji kontroliraju zakonitost poslovanja gospodarskih subjekata u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Specifičnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate, odnosno tijekom vikenda i poslije redovnog radnog vremena. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, na provođenju Zakona o fiskalnim sustavima, Zakona o unutarnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti.

U razdoblju od 14. do 27. listopada, izvršeno je 899 inspekcijskih nadzora i 20 kontrolnih nadzora, načinjeno 899 zapisnika, utvrđeno 547 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 547 prekršajnih naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu 765.960 KM. Također, utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 2.599.422 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 77 upravnih mjera, od kojih se 32 odnose na mjere privremene zabrane rada (29 rješenja o zabrani rada fizičkoj osobi zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, jedno rješenje o zabrani rada zbog neurednog vođenja trgovačke knjige, jedno rješenje o zabrani prometa nedeklarirane robe i jedno rješenje o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uvjeta). Od 318 kontroliranih gospodarskih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, ustvrđeno je da svi kontrolirani subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, a 41 subjekt nadzora nije izdavao fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge.

U tijeku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora koji je trajao od 18.3. do 21.7.2019. godine, izvršeno je 539 inspekcijskih nadzora i 100 kontrolnih nadzora, utvrđeno 3.230 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu 519.453 KM. Od upravnih mjera, 175 se odnosi na mjere privremene zabrane rada (114 rješenja o zabrani rada fizičkom osobi – nedostatak sanitarne knjižice, 42 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, četiri rješenja o zabrani rada ugostiteljskom objektu, tri rješenja o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno rješenje o zabrani prometa namirnicama, dva rješenja o zabrani rada trgovine, tri rješenja o zabrani rada ugljenice, jedno rješenje o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uvjeta, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, tri rješenja o zabrani rada pilane – pečaćenje, jedno rješenje o isključenju autobusa iz prometa zbog tehničke neispravnosti.

Od 1.803 kontrolirana gospodarska subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, utvrđeno je da četiri subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj, a 248 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U periodu od siječnja do rujna 2019. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove, prema do sad pribavljenim podacima, evidentirala 5.005 osoba zatečenih na radu „na crno“.

Iz FUZIP-a podsjećaju javnost u FBiH da će drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora trajati do kraja tekuće godine, te ponovno pozivaju sve gospodarske subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a: na broj telefona 033 / 22 66 44, e-mailom info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ODREKAO SE UFC TITULE

Jon Jones šokirao odlaskom, evo kako je objasnio odluku

Po mnogima najveći MMA borac svih vremena Jon Jones šokirao je prije svega fanove i objavio da napušta pojas UFC prvaka poluteške kategorije. Razlog...