PRVA ODLUKA NOVOG KRIZNOG STOŽERA

Federacija BiH nabavlja 170.000 testova

Novi Federalni stožer civilne zaštite održao je večeras prvi sastanak u Sarajevu gdje su donesne ključne odluke vezane za krizu uzrokovanu virusom korona u Bosni i Hercegovini.

Na današnjoj 7. izvanrednoj sjednici FSCZ, uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, donijeta je Odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM, saznaje Klix.

Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcijskog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 tisuća testova za detekciju koronavirusa pod nazivom “nCov-2019 all in one test/kit/RNA”.

Podsjetimo, da je u prethodnim najavama bilo riječi o 150.000 testova koji bi trebali doći u BiH ovog ili sljedećeg tjedna.

Dalje, usvojen je prijedlog za poduzimanje hitnih mjera na reduciranju broja graničnih prijelaza na kojima je osigurana dvadesetčetverosatna sanitarna kontrola federalnih inspektora upućen je prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici FSCZ donijeta je i naredba u kojoj se iz naredbe od 21. ožujka, od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u razdoblju od 18 do 5 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Izuzetak iz ove Naredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati Potvrdu o angažiranju vozača, s navedenim datumom i vremenom početka angažiranja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.

Stožer u prethodnom sastavu brojao je 21 člana i kao takav nije se pokazao efikasan kada je bilo potrebno donošenje hitnih Odluka koje će zaštiti stanovništo i osigurati svu potrebnu medicinsku opremu.

Zbog toga je Vlada FBiH smanjila broj članova Stožera na devet, računajući da članovi Stožera moraju biti iz institucija koje su u ovom trenutku najrelevantnije za donošenje ovih odluka./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ČOVIĆ S PREDSJEDNICIMA ŽUPANIJSKIH VLADA IZ HDZ BiH

Upućen poziv Vladi FBiH da žurno dodijeli sredstava županijama, općinama, bolnicama i domovima zdravlja

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak s predsjednicima županijskih Vlada...