FAŠISTIČKA PROVOKACIJA U Rijeci izvješena zastava Kraljevine Italije

Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci u četvrtak ujutro izvješena je povijesna zastava Kraljevine Italije koju je hrvatska policija nakon dojave oko 7 sedam sati skinula, a na mjestu događaja zatekla je dvojicu talijanskih mladića s manjom zastavom, doznaje se od Policijske uprave primorsko-goranske.

Policija je uz izvješenu zastavu pronašla i nekoliko letaka, ali nije izvijestila o njihovu sadržaju. U tijeku je kriminalističko istraživanje s cilje utvrđenja identiteta i pronalaska osoba koje su izvijesile zastavu, piše Hina.

Dvojica talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina, koji su zatečeni s drugom zastavom Kraljevine Italije, privedena su i kažnjena temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, javila je policija.

Kako je izvijestio talijanski novinar Cristiano Puglisi na blogu, “misteriozna skupina Gli Idraulici (Vodoinstalateri)” objavila je priopćenje u kojem tvrdi da je “Na stogodišnjicu akcije u Rijeci željela dokazati da danas kao i tada postoje talijani koji se ne predaju”.

Akcija u Rijeci se odnosi na okupaciju Rijeke na današnji dan prije stotinu godina, koji su izveli talijanski pjesnik, avanturist i protofašist Gabrielle D’Annunzio s paravojnom skupinom legionara.

-Željeli smo dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske Vlade koje ne štite nacionalne interese. Umjesto da štite svoje granice i građane one širom otvaraju vrata okupatorima – stoji u tekstu te skupine.

U nastavku pojašnjavaju da se to odnosi na Vlade Francesca Saveija Nittija, iz doba kraljevine Italije i D’Annunzijeve akcije te današnje Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite, protunarodne i protunacionalne.

Uz tekst je priložena fotografija na kojoj je velika zastava Kraljevine Italije na ogradi Guvernerove palače u Rijeci, a ispred nje su sedmorica mladića u crnim majicama.

Guvernerova palača bila je rezidencija Gabriellea D’Annunzija za vrijeme njegove 16-mjesečne okupacije Rijeke, a s njena balkona održavao je govore pred mnoštvom građana. U palači sada djeluje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, koji danas otvara izložbu “D’Annunzijeva mučenica – L’olocausta di D’Annunzio”. Ona donosi specifičan pogled na D’Annunzjiev boravak u Rijeci iz perspektive žena koje su živjele u Rijeci a nisu bile Talijanke, te životu u tim okolnostima, potom žena koje su dolazile za D’Annunzijem u Rijeku iz Italije te njegovih ljubavnica. Ujedno se Rijeka personificira kao žena u djelima tadašnjih umjetnika. Naziv mučenica za Rijeku parafraza je D’Annuzijeve sintagme, koji je taj izraz koristio u sasvim drugom kontekstu, a ovdje se prikazuju nered i teške posljedice D’Annunzijeve akcije u Rijeci.

Postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču u Rijeci u povodu stogodišnjice zauzimanja Rijeke od strane paravojnih jedinica pod zapovjedništvom Gabrielea D’Annunzija osudio je u četvrtak Centar za suočavanje s prošlošću Documenta.

-Iako je riječ o kompleksnoj povijesnoj figuri, važno je istaknuti da se D’Annunzija danas koristi kao simbol suvremenog talijanskog nacionalizma i neofašizma. Stoga osuđujemo noćašnje postavljanje zastave Kraljevine Italije na Guvernerovu palaču u Rijeci, kao i druge suvremene manifestacije talijanskog nacionalizma kojima smo u zadnje vrijeme svjedočili, a na neke i reagirali- priopćila je Documenta./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Pokreće inicijativu smanjenja uporabe plastičnih proizvoda

U svrhu očuvanja okoliša, Neum pokreće inicijativu smanjenja uporabe plastičnih proizvoda, navodi se u priopćenju Razvojne agencija "Nera" d.o.o. Neum. Obzirom da su plastični predmeti...