Kontrola hipertenzije (visokog krvnog tlaka) važna je kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput srčanog i moždanog udara. Uz terapiju, kod regulacije krvnog tlaka važno je obratiti pozornost i na dodatke prehrani, jer neki od njih mogu povisiti tlak ili smanjiti učinkovitost lijekova za njegovo snižavanje.
Zbog toga se određeni suplementi ne preporučuju osobama s povišenim krvnim tlakom. Farmaceutkinja Kirstyn Hill istaknula je nekoliko dodataka prehrani koje bi osobe s hipertenzijom trebale izbjegavati.
Vitamin D (u visokim dozama)
Vitamin D prirodno se nalazi u nekim namirnicama, a tijelo ga proizvodi i izlaganjem kože sunčevim UV zrakama. Iako je važan za brojne tjelesne funkcije, visoke doze vitamina D mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave, uključujući povišenu razinu kalcija u krvi, što s vremenom može dovesti i do povišenja krvnog tlaka.
“Visoke doze vitamina D mogu također stupiti u interakciju s diureticima koji se koriste za liječenje hipertenzije, zbog čega tijelo može zadržavati previše kalcija. Preporučuje se razgovarati s liječnikom obiteljske medicine koji može procijeniti razinu vitamina D i savjetovati je li suplementacija potrebna”, navodi Hill za Health.
Korijen sladića
Korijen sladića koristi se kao dodatak prehrani i aroma u hrani, a u tradicionalnoj medicini primjenjivao se kod različitih tegoba. Sadrži glicirizinsku kiselinu, sastojak koji može povisiti krvni tlak i izazvati ozbiljne nuspojave kod osoba s hipertenzijom.
Hill ističe: “Dodaci sa sladićem mogu ometati djelovanje lijekova za tlak i diuretika te dovesti do poremećaja ravnoteže natrija i kalija u tijelu. Zbog tih učinaka osobama s visokim krvnim tlakom savjetuje se izbjegavanje proizvoda koji sadrže korijen sladića.”
Gospina trava
Gospina trava koristi se za ublažavanje simptoma depresije i menopauze, no poznata je po brojnim interakcijama s lijekovima. Može oslabiti djelovanje pojedinih lijekova za snižavanje krvnog tlaka jer ometa njihovu apsorpciju u organizmu. Zbog mogućih interakcija preporučuje se razgovor s liječnikom prije uzimanja gospine trave, osobito ako se već koriste lijekovi ili drugi dodaci prehrani.
Gorka naranča
Gorka naranča koristi se u dodacima prehrani, najčešće za mršavljenje i poboljšanje sportske izvedbe. Sadrži p-sinefrin, stimulans sličan efedrinu, tvari koju je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zabranila zbog povezanosti s ozbiljnim zdravstvenim problemima.
“Iako gorka naranča nije zabranjena, stručnjaci upozoravaju da može povisiti krvni tlak i ubrzati rad srca te povećati rizik od teških nuspojava. Gorka naranča u hrani i pićima pritom se ne smatra problematičnom”, napominje Hill.
Dodatne mjere opreza
Reakcije na dodatke prehrani razlikuju se od osobe do osobe, a ovise o dobi, prehrani, općem zdravstvenom stanju i drugim čimbenicima. “Prije uvođenja bilo kakvih novih vitamina ili suplemenata preporučuje se razgovor s liječnikom, koji može procijeniti njihovu sigurnost i moguće interakcije s terapijom koja se već koristi”, zaključila je stručnjakinja./HMS/















