TUŽILO IH 600, UGLAVNOM, MIGRANTSKIH OBITELJI

Evo zašto je danas pala Vlada Nizozemske

Nizozemski premijer Mark Rutte objavio je danas ostavku svoje vlade, prihvativši odgovornost za loše upravljanjem sustavom novčane potpore za djecu zbog čega se na tisuće obitelji našlo u financijskim nevoljama.

Rutte je potvrdio da je svoju ostavku predao kralju Willemu-Alexanderu. No vlada će zbog stanja s epidemijom korona virusa nastaviti upravljati zemljom do izbora zakazanih za 17. ožujka.

Ostavka je uslijedila nakon što je parlamentarna istraga prošli mjesec otkrila da su činovnici porezne uprave krivo optužile obitelji za prevaru.

Istraga je pokazala da je oko 10.000 obitelji moralo vratiti desetke tisuća eura koje su primile u obliku dječjeg doplatka te su pretrpjele bankrot, a problemi su uzrokovali i nezaposlenost te rastavu brakova,

Obitelji su pretrpjele “neviđenu nepravdu”, rekao je Rutte.

Veliki broj obitelji koji su se našli na optuženičkoj klupi je migrantskog podrijetla ili imaju dvojno državljanstvo.

Orlando Kadir, odvjetnik koji zastupa oko 600 obitelji u tužbi protiv političara, rekao je da su se našli prozvani zbog “etničkog profiliranja birokrata koji su birali imena koja su im se činila strana”.

Uoči izbora, potpora javnosti vladi zbog strogih mjera protiv Covida-19 je posljednjih tjedana naglo pala, no Rutteova Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD) i dalje kotira vrlo visoko u anketama.

Prema projekcijama, njegova bi stranka mogla dobiti nešto ispod 30 posto glasova, dvostruko više od protuislamske stranke Geerta Wildersa koja po anketama zauzima drugo mjesto.

Rutte je na vlasti od 2010.

Ovo nije prvi put da nizozemska vlada odstupa u znak kolektivne odgovornosti. Godine 2002. kabinet je dao ostavku nakon što su mediji kritizirali ministre i vojsku da nisu spriječili masakr nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. tijekom rata u BiH./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...