UNISONE PORUKE BOŠNJAČKOG VRHA

Evo što nervozni Bakir, Džafer i Zlatni ljiljan kažu o posjeti Dodika Zagrebu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da ga je u utorak zvao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i najavio da će član Predsjedništva BiH Milorad Dodiku srijedu doći na sastanak u Zagreb.

– Dodik je član Predsjedništva BiH, a nije predsjedatelj. Šefik Džaferović je predsjedatelj i trenutno predstavlja BiH, a njegova politika je reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH – kazao je Izetbegović te napomenuo da je Milanović ranije pozvan u službenu posjetu BiH.

Istaknuo je da je poziv Dodiku umjesto Džaferovića loša poruka iz Zagreba, ali i potvrda priča o nekoj novoj suradnji Hrvata i Srba, zaobilazeći Bošnjake, ne poštujući BiH i hijerarhiju.

Vidjet ćemo zaključke i hoće li oni demantirati i relativizirati nešto od ovoga što sam rekao”, dodao je.

Milanoviću i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću poručio je da je Dodikova politika destabilizirajuća, politika podjela, kočenja BiH, secesionizma, gušenja rada Vijeća ministara i Parlamenta BiH…

– Ja sam mu ovo isto rekao za Dodika. On je rekao da smatra da treba o svemu razgovarati. Milanović me pozvao da dođem u Zagreb, kao i Plenković – rekao je Izetbegović, piše Avaz.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsjedništva BiH, objavio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika.

S Dodikom će kasnije u srijedu razgovarati predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Bošnjački članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su ih što primaju Dodika, tvrdeći da on dovodi u pitanje opstanak BIH.

“Riječ je o privatnom posjetu koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti”, napisao je Džaferović, a u sličnoj ocjeni mu se pridružio notorni Komšić.

Inače, u protekle skoro dvije godine članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik ponašaju se kao rogovi u vreći, a vanjska politika Bosne i Hercegovine, koja je u nadležnosti Predsjedništva BiH, praktično i ne postoji. Članovi Predsjedništva BiH rijetko gdje su boravili u službenim posjetima. Ukoliko su i napuštali zračni prostor BiH sami među sobom osporavali su posjete tvrdeći da je riječ o privatnim, a ne službenim nastupima. U tom kontekstu treba podsjetiti na izjave Šefik Džaferovića kako su posjete Milorada Dodika Vatikanu i Beogradu privatne, Dodikove tvrdnje kako je Džaferović bez suglasnosti otišao u Pariz na komemoraciju u povodu smrti bivšeg predsjednika Republike Francuske Jacquesa Chiraca, ali i navodi da je Komšić za govornicom Opće skupštine UN-a iznosio privatna mišljenja, odnosno da je, kako tvrdi Dodik, “blebetao”.

Nijedan predsjednik ili premijer zemlje članice Europske unije od dana kada su Komšić, Džaferović i Dodik preuzeli funkcije nije se službeno sastao s članovima Predsjedništva BiH, ukoliko se ne računaju kratki kurtoazni susreti na marginama određenih foruma, tako da i čarke oko Dodikovog posjeta Zagrebu predstavljaju samo nastavak brukanja najviših predstavnika izvršne vlasti BiH./R. I./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

"ČUVAJTE SE LAŽNIH HRVATA"

Njemačka policija uhitila Srbe s lažnim hrvatskim putovnicama

Njemačka policija prije nekoliko dana je objavila priopćenje pod naslovom “Čuvajte se lažnih Hrvata”. U priopćenju navodi kako su 27. srpnja 2021. godine službenici federalne...