IZVJEŠĆE O LJUDSKIM PRAVIMA U BIH

Evo što je State Department zamjerio Izetbegoviću, što Dodika, a što Čoviću

U godišnjem izvještaju State Departmenta o praksi ljudskih prava tijekom 2022. godine u Bosni i Hercegovini, američko Ministarstvo vanjskih poslova se osvrnuo i na društveno nasilje ili diskriminaciju nad nacionalnim manjinama dajući primjer ponašanja pojedinih političara.

Kako je navedeno u izvještaju State Departmenta, društvena diskriminacija i povremeno nasilje nad etničkim manjinama povremeno su imali oblik napada na mjesta povezana s tim manjinama, uključujući vjerske objekte, prenosi “Avaz”.

Izjava Izetbegovića o prebrojavanju

Prema podacima Međureligijskog vijeća na osnovu kojih je ured, između ostalog, sastavljao izvještaj – nevladine organizacije koje promoviraju dijalog između četiri tradicionalne vjerske zajednice (muslimanske, srpske pravoslavne, rimokatoličke i židovske), pokazuju da su nastavljeni napadi na vjerske simbole, vjerske službenike i imovinu.

Potom, u izvještaju piše kako je bilo široko rasprostranjenih slučajeva medijskog izvještavanja i javnog diskursa koji je osmišljen da prikaže pripadnike drugih etničkih grupa u negativnom smislu, obično u vezi s ratom 1992-95, da se “odbaci odgovornost za ratnu brutalnost ili da se pošalju zapaljive poruke u vrijeme političke krize u BiH, a posebno u Federaciji BiH”.

– Na primjer, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, govoreći na skupu SDA u Hadžićima 27. srpanja 2022. godine, hvalio se vojnom snagom Bošnjaka. On je rekao da su se Bošnjaci “pobrojali, uključujući lovce, mlade ljude i instruktore dronova” – navodi se u izvještaju.

Što zamjeraju Čoviću?

Kako je opisano u izvještaju, lider HDZ-a BiH Dragan Čović i drugi politički lideri Hrvata u BiH, nazočili su 8. srpanja 2022. godine svečanosti povodom obilježavanja 25. godišnjice smrti bivšeg predsjednika Herceg Bosne, kako se navodi, “samoproglašene administrativne teritorije koja je ukinuta Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine”.

Pojedini mediji oštro su kritizirali proslavu, ističući da je šest bivših visokih dužnosnika Herceg-Bosne osuđeno za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Dodikovo negiranje genocida

Tijekom godine, predsjednik entiteta Republika Srpaska Milorad Dodik, kao i visoki dužnosnici njegove političke stranke SNSD i drugi dužnosnici i lideri RS, nastavili su negirati da su srpske snage počinile genocid u Srebrenici 1995. uprkos nalazima više domaćih i međunarodnih sudova.

– Govoreći nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a 22. srpanja 2022. godine, Dodik je ponovo negirao genocid rekavši da je ono što se dogodilo u Srebrenici u srpanju 1995. zločin i da se ‘nikakva politička kvalifikacija genocida ne može koristiti za opisivanje onoga što se dogodilo’. Dodao je da nametanje visokog predstavnika iz srpanja 2021. nije doprinijelo pomirenju, već je umjesto toga stvorilo “apsolutnu podjelu” među narodima, opisuje State Department.

Rad Tužiteljstva BiH

Osim sadržaja u ovom odjeljku, State Department je u svoj godišnji izvještaj uvrstio i rad Tužiteljstva BiH, slobodu učešća u političkom procesu, korupciju i nedostatak transparentnosti u vladi te stav vlade prema međunarodnoj i nevladinoj istrazi navodnih zlouporaba ljudskih prava.

Također, u izvještaju je, kako prenosi Avaz, opisano i stanje po pitanju slobode medija i ophođenje političara prema novinarima u BiH, a na više mjesta u izvještaju navode se detaljni opisi pojedinih političara zbog njihovog odnosa prema medijima.

Naravno, izdvaja se lider SNSD-a Milorad Dodik konkretno kada je na skupu u Banjoj Luci više puta davao negativne komentare o televiziji BN. U toj kategoriji, spominju se i Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Faruk Kapidžić, Edin Forto pa i Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformirane policije Federacije BiH./HMS/

 

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....