Evo što je prava istina o procesu obnove kuće Mujage Komadine

– Na tribinu koju su sinoć organizirala dva mostarska udruženja, Mostarski Krug i Urbana Kuća IDEAA, koji su pokrenuli raspravu o najavljenim aktivnostima gradskih službi Mostara na uklanjanju ruševnih i devastiranih objekata, ukazalo se na propust gradskih vlasti oko objave ruševnih objekata u gradu. S pravom je ukazano da se neki objekti ne smiju ukloniti bez obzira što su u ruševnom stanju jer trebaju se obnoviti i predstavljaju identitet grada i  njegova su baština. Najlakše je srušiti i izgraditi novo i veće, no s tim  rezonom ne bi se trebalo nikako voditi.

Na tribini je iznesena pak i jedna neistina, a tiče se obnove kuće Mujage Komadine na šetnici u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, u blizini zgrade Gimnazije i porušene vile Nardeli.

Naime, jedan od sudionika tribine kazao je  kako je ta kuća mogla biti Sveučilišna knjižnica ili biblioteka Univerziteta, da je studenti koriste, ali da je to bivši dugogodišnji gradonačelnik Ljubo Bešlić davno odbio. Bivši gradonačelnik imao je propusta kada je u pitanju i obnova i urbanizam, ali ovdje treba naprosto podsjetiti na slijedeće činjenice.

Alkalaj, Davutoglu i Jandroković

Turska, Hrvatska i BiH su prije 14 godina u New Yorku potpisale sporazum i obećali pomoći obnovu kuće Mujage Komadine . Potpisali su ga tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković i tadašnji ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Upravo je bivši  gradonačelnik Ljubo Bešlić u više navrata i u više godina slao brojne  dopise i razgovarao s visokim dužnosnicima spomenutih zemalja, a u kojima im je upravo napominjao i podsjećao na obećanu pomoć u obnovi kuće.

Kako su podsjećali i mediji u Mostaru u više navrata, a među njima i naš portal, pisao je dopise bivšoj hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, te bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, kao turskim i bh državnim dužnosnicima, a izravno su i on i mediji pitali turskog predsjednika Abdullaha Gula kada je posjetio Mostar, zašto se obećano ne ispunjava.

Iako su ministri vanjskih poslova BiH, Hrvatske i Turske, Sven Alkalaj, Goran Jandroković i Ahmet Davutoğlu dali obećanje da će projekt obnove biti financiran novcem iz proračuna tih triju zemalja, nažalost kao i mnoga druga obećanja vezana za Mostar, i to je ostalo, i do danas neispunjeno.

Inače, kuća Mujage Komadine izgrađena je 1901. Projektirao ju je inženjer Miloš Komadina. Bivše komunističke vlasti su kao gotovo sve brojne druge vrijedne objekte i imovinu otele, tako de je i ovaj objekt nacionaliziran 1946. U gruntovnim spisima nalazi se podatak da je na osnovu ugovora o zamjeni 18. 6. 1960. godine uknjižena kao vlasništvo države pod upravom NOO Mostar. Gradske vlast su joj nekoliko puta mijenjale namjenu./R. I./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img