Evo kada je najbolje postati majka!

Postoji li pravo vrijeme za majčinstvo? Najnovija istraživanja su pokazala kako trudnoća poslije 35. godine ima svojih prednosti.

Prosječna dob žena koje prvi put postaju majke je sve veća. Žene se u tridesetima i četrdesetima osjećaju sigurnije i veća je vjerojatnost da su se ostvarile na području privatnog i poslovnog života.

Trudnoća nakon 35. godine se nekada smatrala vrlo rizičnom. Na sreću, znanost je potvrdila mnoge koristi kasnije trudnoće.

Provedeno je istraživanje koje je uključivalo 830 žena koje su ušle u menopauzu. Istraživači su testirali planiranje, vizualnu percepciju, govornu memoriju, koncentraciju i mogućnost zadržavanja pažnje, piše Centarzdravlja.hr.

Žene koje su prvi put rodile nakon 24. godine imale su bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanja problema i testovima govornih vještina u odnosu na žene koje su rodile između 15. i 24. godine. Žene koje su prvi put rodile nakon 35. godine, imale su bolje kognitivne vještine i verbalnu memoriju.

Ovo je povezano sa porastom estrogena i progesterona u trudnoći koji imaju značajan utjecaj na funkciju i sastav mozga, naročito kada se prva trudnoća dogodi u kasnijoj dobi.

Odluka o tome kada ćete postati majka nikada nije jednostavna. Svaka trudnoća je drugačija i, ovisno o vašoj dobi, ima više ili manje prednosti. Najvažnije je brinuti o sebi i bebi pod stručnim nadzorom liječnika za vrijeme trudnoće kako bi sve prošlo u najboljem redu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON VOJNE VJEŽBE U SRBIJI

DODIK: Granica između RS i drugog entiteta se neće mjenjati, ona je međunarodno priznata

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u...